open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Erdogan putuje u Rusiju, sastat će se s Putinom
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetit će 5. avgusta ruski primorski grad Soči kako bi se sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, prenosi Anadolija.
26.07.2022. u 16:43
get url
text

Direkcija za komunikacije Predsjedništva Republike Turske nije objavila više detalja o posjeti koja dolazi samo nekoliko dana nakon što su Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisale značajan sporazum o obnavljanju izvoza žitarica kroz tri ukrajinske luke nakon višemjesečne blokade uzrokovane rusko-ukrajinskim ratom.

Izvoz bi se uskoro trebao nastaviti, a koordinira ga centar u turskoj metropoli Istanbulu koji će zvanično biti otvoren u srijedu.

Prošle srijede, Erdogan i Putin sastali su se tokom trilateralnog skupa sa svojim iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem u glavnom gradu Irana Teheranu.

Lideri su se okupili na 7. samitu u Astana formatu kako bi razgovarali o nedavnim dešavanjima u Siriji, borbi protiv terorističkih grupa koje predstavljaju prijetnju regionalnoj sigurnosti, posebno YPG/PKK i ISIS, kao i o humanitarnoj situaciji i dobrovoljnoj povratak Sirijaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.