- Mislim da bi bilo pogrešno tamo staviti vremensko ograničenje - rekao je Erdogan u razgovoru s novinarima tokom sinoćnjeg avionskog leta na povratku iz službene posjete iz Uzbekistana.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je prekinut nakon početka rata između Moskve i Kijeva u februaru.

Strane trenutno pregovaraju o mogućem produljenju i proširenju nakon isteka ranijeg dogovora, a Erdogan je kazao da je Turska odlučna da transportira i rusko žito i gnojiva u manje razvijene zemlje.

Erdogan je rekao da je za Tursku najvažnija stvar provedba sporazuma o žitnom koridoru i posredovanje između Rusije i Ukrajine u pravcu mira.

- Naravno, cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina je usmjeriti transport na siromašne afričke zemlje, posebno Mali, Somaliju i Sudan. Dao mi je ponudu da im besplatno šaljemo žito. Čim se takav korak poduzme, možemo i mi pokazati istu vrstu senzibiliteta - rekao je turski predsjednik.

Ističući kako ne bi bilo pošteno ostaviti Afriku po strani i slati žito samo u Evropu, Erdogan je kazao da je važno osigurati intenzivni transport žitarica, gnojiva i amonijaka u siromašne zemlje.