open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Prisustvo Turske u Zaljevu doprinosi miru i stabilnosti, smeta samo onima koji imaju loše namjere
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako Turska svojim vojnim prisustvom u Kataru, doprinosi miru i stabilnosti ne samo te zemlje, već cijele regije Zaljeva. Poručio je kako prisutnost Turske u regiji ne treba nikoga uzmeniravati osim one koji tamo imaju loše namjere.
08.10.2020. u 13:57
get url
text

Erdogan je u intervjuu za katarski list "The Peninsula", između ostalog, govorio o tursko-katarskim odnosima, politici njegove zemlje prema ističnom Mediteranu. Govoreći o odnosima Turske i Katara, Erdogan je rekao kako Zajednička komanda tursko-katarskih snaga u Kataru predstavlja simbol bratstva, prijateljstva, solidarnosti i iskrenosti između dvije zemlje.

- Oni koji šire propagandu u našoj bazi definitivno nemaju dobre namjere - rekao je Erdogan, te dodao: "Turska svojim vojnim prisustvom doprinosi miru i stabilnosti ne samo u Katara, već cijele regije Zaljeva. Prisutnost Turske i turske vojske u regiji Zaljeva nikoga ne treba uznemiravati izuzev onih čiji su cilj i namjera haos. Nikada nećemo zaboraviti solidarnost koju je prema našoj zemlji pokazao Katar nakon pokušaja puča 15. jula."

Predsjednik Turske dotakao se i napetosti na istočnom Mediteranu te još jednom ponovio kako je Turska oduvijek bila tog stava da se bogatstva istočnog Mediteran na pravedan način podijele između obalskih zemalja.

- Međutim, države koje su nezadovoljne prisustvom Turske, prvenstveno Grčka, počele su sa jednostranim koracima proizvodnje tenzija. Francuska, poznata po svojoj kolonijalnoj prošlosti, u vezi s Grčkom, Južnim Kiprom, pa sada i Armenijom zauzela je jedan provokacijski stav, a sve to zbog činjenice što je Turska zemlja koja ima aktivnu ulogu u regionu. Egejsko i mediteransko pitanje su teme gdje Turska nikada neće napraviti korak nazad. Vrlo glasno i jasno smo na svim platformama poručili da nećemo prihvatiti niti jedno rješenje u kojem se zanemaruju Turska i Turska Republika Sjeverni Kipara (KKTC), odnosno rješenje u kojem će biti zarobljene na svojim obalama. Odlučno ćemo nastaviti štititi svoja prava i interese u svakom trenutku i pod svim uslovima - poručio je Erdogan, te dodao:

"Oni koji su vidjeli našu odlučnost u istočnom Sredozemlju i shvatili da Turska neće ići korak nazad, morali su pristati na dijalog".

Kada je riječ o sukobima u Nagorno Karabahu, Erdogan je podvukao kako armenska okupacija dijela azerbejdžanskog teritorija traje oko 30 godina, uključujući regiju Nagorno Karabah u kojem je Armenija počinila masakre. Naveo je kako Armenija, ohrabrena dugogodisnjom šutnjom međunarodne zajednice o tim masakrima i invazijama, nastavlja svoje agresivne korake novim napadima na civile.

- Azerbejdžan je poduzeo akciju kako bi spasio svoje okupirane teritorije i sada postepeno vraća regije koje je Armenija svojevremeno zauzela na jedan banditski način - rekao je Erdogan, ponavjajući kako će Turska nastaviti pružati podršku svojoj braći Azerbejdžancima.

Naglasio je kako na međunarodnom nivou nisu poduzele konkretne korake u rješavanju ovog problema, već ga osudile na to da ostane na mrtvoj tački. Da bi se ovaj problem trajno riješio, mora se ispuniti provedba rezolucija UN-a i zahtjevi međunarodnog prava.

- Armenija, koja se ne ustručava biti agresivna i neprijateljski raspoložena prema turskoj naciji u svakoj prilici, najveća je prepreka miru, stabilnosti i miru u regiji. Nastojanje Armenije da nakon teških gubitaka prikaže Tursku unutar sukoba je samo pokazatelj njihovog bezizlazja. Ovakav stav Armenije pokazatelj je da želi stvoriti široko područje sukoba u regiji. Posljednji proces otkrio je tko se zaista zalaže za mir. Ponavljam svoj poziv međunarodnoj zajednici da uoči činjenice ostavi po strani dvostruke standarde koje primjenjuje godinama i preduzme korake za okončanje armenske okupacije na azerbejdžanskoj teritoriji - rekao je Erdogan.

Govorio je i o odnosima islamskih zemalja i funkcionsanju Organizacije islamske saradnje (OIC).

- Kao islamski svijet, suočeni smo s brojkama koje su daleko ispod našeg potencijala na gotovo svim poljima, od trgovine do politike, od vanjske politike do odbrambene industrije i tehnologije. Ukupan udio islamskih zemalja u svjetskoj ekonomiji ne doseže ni 10 posto - podsjetio je Erdogan.

Navodeći da je jaz u prihodima između najbogatije islamske zemlje i najsiromašnijeg veći od 200 puta, Erdogan je podcrtao:

"Danas se 350 miliona naše braće i sestara bori za opstanak u uvjetima krajnjeg siromaštva. Trebali bismo dobro razmisliti o razlozima problema s kojima se muslimani danas suočavaju i moramo analizirati i pronaći rješenja. Problemi se ne mogu riješiti samo sjedenjem i razgovorom, jasno je da su nam potrebni mehanizmi i snaga volje za uklanjanje nepravde. Organizacija islamske saradnje najvažnije je oruđe koje imamo u tom pogledu, budući da je to struktura koja okuplja sve države čija su populacija muslimani. Vjerujem da ako Organizaciju islamske saradnje sa svim njenim institucijama i aktivnostima, podigenmo na nivo o kojem smo sanjali, možemo sve probleme prevladati".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.