open-navfaktor-logo
search
Godišnjica OECD-a
Erdogan: Prioritet međunarodne saradnje izbjeglice i raseljeni
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je da prioritet međunarodne saradnje trebaju biti zemlje u razvoju, izbjeglice i raseljeni.
14.12.2020. u 14:56
get url
text

Erdogan je uputio video-poruku povodom obilježavanja 60 godina postojanja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Podsjetio je kako je Turska članica od samog početka.

- Turska u cilju, osiguravanja ekonomskog rasta i razvoja, te povećanja blagostanja i zaposlenosti, ima efikasnu saradnju i solidarnost s OECD-om. Organizacija 60 godina kroz pripremljene sporazume i ugovore, primjerima dobre implementacije, formiranim standardima, podijeljenim iskustvama i statističkim analizama dokazuje kako je značajan akter u globalnoj ekonomiji - rekao je Erdogan.

Naveo je kako je pandemija pokazala koliko je svijet krhak te koliko ljudi ovise jedni o drugima.

- Turska je poduzela sve potrebne mjere kako bi u ovom periodu zaštitila zdravlje ljudi, uložili smo napore kako ne bi došlo do zastoja u ekonomskim aktivnostima. Paketima za ekonomsku stabilnost i socijalnu zaštitu bili smo uz naše poduzetnike, trgovce i ljude u težoj situaciji - rekao je Erdogan.

Dodao je kako uprkos uslovima pandemije, nastoje povećati investicije, bilo da je riječ o javnom ili privatnom sektoru.

- Uz svijest o globalnoj odgovornosti, nikako ne zanemarujemo pomaganje i solidarnost na međunarodnom nivou. Turska je do sad pružila pomoć za devet međunarodnih organizacija u 159 zemalja. Nadam se da će ova saradnja i solidarnost, u kriznim vremenima, biti stalna - rekao je Erdogan.

Podsjetivši da se na to pitanje osvrnuo i tokom Samita lidera G20 održanog krajem novembra, dodao je da prioritet međunarodne saradnje trebaju biti zemlje u razvoju, izbjeglice i raseljeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.