open-navfaktor-logo
search
Svečano
Erdogan predstavio projekat "Zaposlenje za milion programera"
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan predstavio je u četvrtak projekat nazvan "Zaposlenje za milion softverskih programera".
29.12.2022. u 14:39
get url
text

Erdogan je prisustvovao svečanosti u kongresnom centru u predsjedničkoj palati u Ankari, gdje je predstavljen projekat, a tom prilikom je govorio u planovima Turske u oblasti tehnologije.

Govoreći o samom projektu Erdogan je kazao kako je 1.096.566 osoba završilo obrazovanje kroz ovaj program, čime je premašen zacrtani cilj. Zapravo zbog velikog interesovanja, naveo je, projekat će biti nastavljen.

- Odlučili smo da udvostručimo broj obuka u sistemu sljedeće godine - kazao je Erdogan, te podsjetio kako je država za Tehnološki paket podrške u ovoj oblasti izdvojila četiri milijarde lira.

FOTO: AA

Erdogan je dodao da će IT osoblju koje radi u istraživačkim i razvojnim centrima i zonama razvoja tehnologije pružiti 100-postotnu podršku u radu na daljinu.

Napomenuo je kako trenutno provode zakonodavnu proceduru, kao i finansijske podsticaje kako bi privukli međunarodne data centre u Tursku.

Erdogan je također podsjetio kako su u proteklih nekoliko mjeseci iskazali odlučnost da se do 2030. godine pokrene 100.000 tehnoloških start up kompanija.

- Sa 25 na 100 smo povećali broj profesija koje ćemo podržavati a za koje smatramo da su naša budućnost. Produžili smo trajanje programa obuke na radnom mjestu sa šest na devet mjeseci. I ne samo to, realizujemo nove projekte i programe koji će povećati zaposlenost u raznim oblastima, a posebno u IT sektoru - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.