open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Erdogan povodom Dana Republike Turske: Nećemo dozvoliti da nas bilo šta sputava na našem putu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako Turska, sa stogodišnjicom osnivanja Republike na vidiku, neće dozvoliti da je s njenog puta odvrati bilo kakav tajni napad koji za cilj ima da sputa njen progres.
28.10.2021. u 20:52
get url
text

Turska sutra, 29. oktobra, obilježava nacionalni praznik Dan Republike. Erdogan je u video poruci čestitao naciji praznik za kojeg je kazao da je izvor ponosa i jedna od zlatnih halki u lancu časne turske historije.

Erdogan je na 98. godišnjicu proglašenja Republike Turske izrazio duboku zahvalnost i odao počast njenom osnivaču Gazi Mustafi Kemalu Ataturku i njegovim hrabrim saborcima te je odao počast svim šehidima koji su položili živote za domovinu.

- U lično ime, u ime države i svoje nacije, zahvaljujem se svim našim poslanicima koji su služili našoj zemlji pod krovom Velike narodne skupštine i platili cijenu kada je bilo potrebno. Želim uspjeh našim snagama sigurnosti koje služe na granici i unutar naših granica, zarad opstanka Turske, mira, sigurnosti i dobrobiti našeg voljenog naroda. Iskrene čestitke upućujem našim privrednicima, nevladinim organizacijama i javnim službenicima koji s ponosom nose našu časnu zastavu širom svijeta - kazao je Erdogan.

Navodeći da snagom koju crpe iz duboko ukorijenjene historije i drevnih vrijednosti, 84 miliona stanovnika Turske nastavlja svoje napore kako bi država rasla i dostigla svoje ciljeve, Erdogan je rekao da je na plećima razvijenih zdravstvenih kapaciteta Turske uspješno savladana i najteža faza pandemije koronavirusa koja je pogodila cijeli svijet.

- Isto tako, zatvorili smo 2020. godinu sa stopom rasta od 1,8 posto, kada je globalna ekonomija pala za više od 3 posto. Ni na jednom polju nismo pokazali slabost, uključujući borbu protiv terorizma, zaštitu javne sigurnosti, investicije i prekogranične operacije“, istakao je Erdogan.

Dalje je naveo da je snažna podrška Turske njenoj libijskoj braći, koja su bila suočena sa napadima pučistima, i azerbejdžanskoj braći, koja su se borila protiv okupacije u Karabahu, promijenila sudbinu obje te države jer su libijski pučisti poraženi i okončana je armenska okupacija Karabaha.

- Potopili smo i pokušaje onih koji su željeli da Tursku i Tursku Republiku Sjeverni Kipar udalje od energetskih resursa u istočnom Mediteranu - dodao je Erdogan.

Turski predsjednik je u poruci također naveo da su svi ti uspjesi u ekonomiji, unutrašnjoj i vanjskoj politici ostvareni u teškim uslovima pandemije i da su pokazatelj efikasnosti predsjedničkog sistema vlasti, kao i snažne infrastrukture Turske.

- Nastavljamo zamah koji smo postigli prošle godine, dalje ga jačajući u svim oblastima, a posebno u privredi, proizvodnji i izvozu. Sa stogodišnjicom Republike na vidiku, niti jednoj sili, prljavom scenariju ili tajnom napadu nećemo dozvoliti da uspije u nakani sputavanja Turske na njenom putu progresa. Borićemo se za našu Tursku, čuvajući naše jedinstvo, solidarnost i bratstvo. To nam je najveća garancija kao naciji i to će nam biti putokaz, kao i u godinama unazad - zaključio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.