Ceremonija potpisivanja, koju je predvodila predsjednikova supruga, održana je u diplomatskom sjedištu Turske kuće u sklopu manifestacije “Put do globalnog pokreta bez otpada“.

Predsjednik Erdogan postao je prvi zero waste volonter tako što je prvi potpisnik Globalne deklaracije dobre volje o nultom otpadu, koja je dostupna za individualno učešće na web stranici Globalnog Zero Waste pokreta.

Turski lider potpisao je deklaraciju online u ponedjeljak na web stranici zerowastecommitment.com, čime je prvi put stavljena na raspolaganje za potpise.

Erdogan je rekao da će Turkiye nastaviti svoje višestrane napore u borbi protiv krize klimatskih promjena i zagađenja životne sredine.

- Turska nastoji da pravilno ispuni svoje dužnosti prema budućim generacijama - poručio je Erdogan.

Tokom obraćanja, prva dama Turske Emine Erdogan je rekla da je deklaracija, koja predstavlja početnu fazu globalne ekspanzije pokreta Zero Waste, otvorena za potpisivanje u saradnji sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

- Ujedinimo se zarad našeg zajedničkog doma, svijeta, i pojačajmo svoje glasove. Moj poziv je naišao na oduševljenje brojnih istaknutih zagovornika zaštite životne sredine, posebno zvaničnika UN-a i supružnika lidera - rekla je Erdogan.

Ona se zahvalila turskom predsjedniku Erdoganu na podršci i na tome što je prvi potpisnik kampanje globalne podrške.

Kako se navodi na web stranici, deklaracija prepoznaje važnost efikasnog korištenja resursa, smanjenja otpada, razvoj recikliranja i drugih koraka za usklađivanje s Pariskim sporazumom i ciljevima održivog razvoja do 2030. godine.

- Obavezujemo se da ćemo promovirati pristup nultog otpada širom svijeta i dijeliti najbolje prakse za njegovo šire priznanje i primjenu - navodi se na web stranici pokreta.

Projekt Zero Waste, koji je u Turskie pokrenula prva dama Emine Erdogan, na međunarodnom nivou prošle godine je podržao i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Deklaraciju dobre volje, koju su potpisali i prva dama Turske i šef UN-a, podržali su i supružnici skoro 30 šefova država, uključujući one iz Francuske, Južne Koreje, Paragvaja i Kube.