open-navfaktor-logo
search
Posjetio pogođena područja
Erdogan: Potpisani prvi ugovori i već sutra počinje izgradnja novih zgrada u nekoliko gradova
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su potpisani prvi ugovori o izgradnji zgrada u mjestima u kojim su kompletirana potrebna istraživanja, a u vezi sa najavljenom izgradnjom novih 200.000 stanova u južnim turskim gradovima koji su pogođeni razornim zemljotresima.
21.02.2023. u 19:37
get url
text

Erdogan je danas, u društvu čelnika Nacionalnog narodnog pokreta (MHP) Devleta Bahcelija, posjetio nekoliko zemljotresima pogođenih gradova na jugu Turske, a tokom posjete u mjestu Islahiye je kazao da je ta zemlja odlučna da s novim razumijevanjem svoje gradove učini sigurnim i mirnim naseljima.

On je kazao da je došao u posjetu kako bi se lično uvjerio u stanje na terenu i kako bi razgovarao sa svojim građanima.

- Već sutra počinje izgradnja zgrada u Nurdagiju, Islahiyi, Kilisu i Adiyaman Kahti - kazao je Erdogan.

Erdogan je također kazao da su aktivnosti na utvrđivanju štete izazvane zemljotresima pri kraju, a da su nadležne turske institucije na terenu i da podmiruju potrebe zemljotresom pogođenog stanovništva.

- Krenuvši od nule, vjerovat ćemo u sebe, vjerovat ćemo sebi i želimo da svi u novim zgradama žive u samopouzdanju. Naš cilj je u velikoj mjeri dovršiti izgradnju potresima srušenih zgrada i kuća u roku od jedne godine - poručio je Erdogan.

Uporedo s tim, lider MHP-a Bahceli se zahvalio Erdoganu na omogućenoj posjeti potresima pogođenim regijama.

Naglasivši da su posljedice zemljotresa bolne za cijeli turski narod, Bahceli je kazao da se u ovim teškim danima pokazalo da je Turske jaka država sa sposobnim rukovodstvom koje ima podršku naroda.

- Sve ćemo ovo prebroditi i praviti korake ka daljem razvoju jake i velike Turske - poručio je Bahceli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.