open-navfaktor-logo
search
Metaverse forum
Erdogan: Potencijal Turske je na nivou da stvori vlastitu silicijsku dolinu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako ta zemlja ima potencijal na nivou da stvori vlastitu silicijsku dolinu.
21.03.2022. u 15:01
get url
text

Erdogan se obratio učesnicima Metaverse foruma koji se održava u kompleksu ATO Congresium u Ankari i tom prilikom je istakao da probleme rastuće digitalne ekonomije i digitalne kulture nije moguće riješiti bez uspostavljanja digitalnog pravnog poretka koji će sve zemlje prihvatiti konsenzusom i čvrsto stati iza njega.

Forum je organizirala Ured AK Partije za informacione i komunikacijske tehnologije, a Erdogan je iskoristio priliku i učesnicima čestitao i praznik proljeća, odnosno Nevruz.

Podsjetivši da riječ "nevruz" znači "novi dan", Erdogan je rekao da je danas se na Forumu razgovara o webu 3.0 i metaverzumu, koji se može nazvati novom fazom digitalnih tehnologija.

Ističući kako ovaj program u Ankari predstavlja prvijenac u politici, Erdogan se zahvalio organizatorima na uspješnoj aktivnosti.

- Mislim da nema drugog perioda u historiji čovječanstva u kojem su se za tako kratko vreme desile promjene koje uključuju toliko pojedinaca u cijelom svetu. Za ljude moje generacije, za pet generacija od naših djedova do unuka, svijet je doživio zaista velike promjene - kazao je Erdogan.

On je dalje kazao da će kompanije koje razvijaju savremene tehnologije najprije novi digitalni svijet učiniti dostupnim građanima svojih zemalja te da će ga vremenom proširivati.

- Ali istina je da svijet ide ka novoj eri izgrađenoj na digitalnim tehnologijama. Naša dužnost kao rukovodilaca je da na najtačniji, najsigurniji, najjači i najopremljeniji način pripremimo sopstvene ljude, posebno našu omladinu, za ovu neizbježnu budućnost - rekao je Erdogan.

On je kazao da je cilj Turske da tehnološku infrastrukturu gradi na bazi civilizacijskog iskustva, kulture i vrijednosti kako bi novim naraštajima dala sve potrebne mogućnosti, ali ih i zaštitila od loših strana i rizika tog digitalnog svijeta.

- Čak su i pravne i moralne dispozicije društvenih medijskih platformi, koje su postale karteli, konkretan izraz potrebe da zacrtamo svoj put u ovoj oblasti - poručio je Erdogan.

Ukazujući na činjenice da je Turska postala država koja gradi svoj satelit, svoje softvere i dizajnira svoja balistička vozila kako bi snažnije zauzela svoje mjesto u svemiru, Erdogan je kazao da svako osporavanje turskih potencijala predstavlja uvredu za omladinu te zemlje.

- Ako danas ne možete da napravite svoje dronove, borbene bespilotne letjelice i Raidere, stalno ćete biti suočeni s rizikom da budete rob - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je poručio kako ta zemlja ima potencijal na nivou da kreira vlastitu silicijsku dolinu.

- Naredni period proglašavam periodom digitalne mobilizacije - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.