open-navfaktor-logo
search
Turska
Erdogan podsjetio na izreku Alije Izetbegovića o ponavljanju zaboravljenog genocida
Na ceremoniji otvaranja muzeja turski predsjednik okupljenima je kazao da se nikada ne smije zaboraviti prošlost
15.07.2019. u 23:32
get url
text

U sklopu obilježavanja tri godine od FETO-ovog izdajničkog pokušaja puča 15. jula 2016. godine, na bosforskom Mostu šehida 15. jula svečano je otvoren Muzej sjećanja na 15. juli, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji otvaranja muzeja prisustvovao je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je tom prilikom okupljenima kazao da se nikada ne smije zaboraviti prošlost, te je podsjetio na izreku Alije Izetbegovića o ponavljanju zaboravljenog genocida.

- I zato ne smijemo zaboraviti ni 15. juli. Kao što ne može da opstane stablo čije korijenje se osušilo, isto tako ne mogu opstati ni narodi koji imaju slabu vezu s prošlošću - kazao je Erdogan.

Muzej sjećanja na 15. juli je otvoren na prilazu mostu, u azijskom dijelu, na površini od 1.500 metara kvadratnih.

- Historija ne govori samo o prethodnim događajima već predstavlja i kompas za budućnost. Kada pogledamo u našu prošlost, ne samo da uzimamo važne lekcije, već crpimo i snagu, dobijamo hrabrost i inspiraciju - rekao je turski predsjednik.

U muzeju, na čijem ulazu se nalazi poruka "Ne zaboravi" kao i imena svih šehida 15. jula, izloženi su eksponati koji će podsjećati na šehide i ranjene u noći pokušaja državnog udara. Posjetioci će također unutar muzeja moći pogledati i podatke o historijatu državnih udara u svijetu kao i o historiji kolonijalizma.

Povodom treće godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara, širom Republike Turske obilježen je Dan demokracije i nacionalnog jedinstva. Različitim manifestacijama zvaničnici i građani odali su počast šehidima i građanima Turske koji su 15. jula 2016. godine hrabro pružili otpor i spriječili teroriste FETO-a u nakani da sruše legitimnu vlast u toj zemlji.

Centralni skup je održan na istanbulskom aerodromu "Ataturk" gdje se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obratio pred više desetina hiljada građana. Večerašnji skup u Istanbulu simbolično je upriličen na aerodromu "Ataturk", aerodromu na koji je turski predsjednik Erdogan sletio u noći 15. jula, te se tamo obratio mnogobrojnim građanima.

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a. 

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika. 

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč. 

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.