open-navfaktor-logo
search
Govorio u Ankari
Erdogan: Pobjednik je naša zemlja, naš narod, bez ikakve rasprave
Aktuelni Predsjednik Turske i kandidat na predsjedničkim izborima Recep Tayyip Erdogan izjavio je da još uvijek nisu poznati konačni rezultati redovnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u toj zemlji, ali da je odveć jasno da su on kao predsjednički kandidat i njegova politička opcija u velikom vodstvu.  
15.05.2023. u 03:35
get url
text

Erdogan je iz Istanbula stigao u sjedište vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Partije) u Ankari, gdje su ga dočekale hiljade simpatizera.

- Turkska je današnjim izborima upotpunila još jedan festival demokracije - kazao je Erdogan u tradicionalnom obraćanju sa balkona sjedišta AK Partije.

Ističući da su izbori bili jedni od onih sa najvećom izlaznošću u historiji Turske i da nema takvih izbora u svijetu, Erdogan je poručio da je jasno da je pobjednik njegova zemlja i narod.

- Vjerujem da ćemo i prvi krug završiti sa više od 50 posto osvojenih glasova - kazao je Erdogan i dodao da svakako čeka konačne rezultate i poštuje volju naroda kao što je to činio i u prošlosti.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a izlaznost je bila 88,75 posto.

U utrci za turski parlament trenutno je obrađeno blizu 94 posto birališta i u vodstvu je Narodni savez, predvođen Strankom pravde i razvoja (AK Parti) sa 49,69 posto osvojenih glasova. Slijedi opozicioni Nacionalni savez, predvođen Narodnom republikanskom strankom (CHP), sa 35 posto osvojenih glasova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.