open-navfaktor-logo
search
Globalni forum
Erdogan: Pitanje izbjeglica nemoguće riješiti naporima nekoliko zemalja
Erdogan se u Ženevi obratio na prvom Globalnom forumu o izbjeglicama, a tom prilikom je ukazao na neophodnost zajedničkog djelovanja na globalnom nivou, u kontekstu rješavanja pitanja izbjeglica
17.12.2019. u 13:05
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ženevi kako je pitanje izbjeglica nemoguće riješiti naporima nekoliko zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se u Ženevi obratio na prvom Globalnom forumu o izbjeglicama, a tom prilikom je ukazao na neophodnost zajedničkog djelovanja na globalnom nivou, u kontekstu rješavanja pitanja izbjeglica.

- Jasno je da se pitanje izbjeglica ne može riješiti samo naporima nekoliko zemalja, koje poput nas (Turske) otvaraju vrata tim ljudima - rekao je Erdogan, te dodao:

- Dok zemlje s mnogo većim mogućnostima pričaju o kvotama za migrante, Turska je pružila ruku svima, bez obzira na vjeru i porijeklo.

Erdogan je također podvukao kako je siguran povratak bitan za dugoročnu stabilnost i normalizaciju Sirije, u onoj mjeri koliko i borba protiv terorizma.

- Čuvanje izbjeglica unutar naših granica ne može se smatrati jedinim rješenjem problema migracije iz Sirije - naglasio je Erdogan.

Podijelio je najnovije brojke o izbjeglicama koje su se vratile svojim domovima.

- Do sada se 371.000 Sirijaca dobrovoljno vratilo u područja u kojima je naporima naše zemlje uspostavljena sigurnost. Ako uspijemo realizovati projekat o kojem sam govorio na Generalnoj skupštini UN-a, vjerujemo da ćemo dostići brojku od jednog miliona - zaključio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.