open-navfaktor-logo
search
Prirodno pravo
Erdogan: Pitanje Aja Sofije je pitanje suvereniteta Turske
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je odluka o oduzimanju statusa muzeja i vraćanju statusa džamije Aja Sofije pitanje suvereniteta Turske.
17.07.2020. u 15:09
get url
text

- Reakcije iz inozemstva nas ni po čemu ne obavezuju. Proces u vezi s Aja Sofijom je pitanje suvereniteta. Niko izvana ne može uticati na odluke koje se tiču našeg suvereniteta - poručio je Erdogan u obraćanju novinarima nakon što je klanjao džumu-namaz u istanbulskoj džamiji "Hazreti Ali".

Erdogan je dalje kazao da Uprava za vjerske poslove Turske vrši pripreme za početak molitvi u Aja Sofiji, a što će se dogoditi 24. jula.

Ističući kako će na prvom namazu u naredni petak u Aja Sofiji moći prisustvovati između 1.000 i 1.500 vjernika, Erdogan je kazao da će biti poduzete sve adekvatne preventivne mjere borbe protiv širenja koronavirusa.

- Prirodno pravo našeg naroda je da nakon 86 godina ponovo da status džamije Aja Sofiji i da se ona otvori za vjerske obrede. To smo i učinili i to nije važno samo za Tursku, već i za cijeli islamski svijet - kazao je Erdogan.

Komentirajući napade koje armenske snage proteklih dana izvode na pogranične položaje azerbejdžanske vojske, Erdogan je poručio da će Turska uvijek podržavati Azerbejdžan.

- Nikada neće samu ostaviti našu azerbejdžansku braću. Nagorno Karabah je pod okupacijom. Trilateralna Minsk grupa to pitanje neriješeno na stolu drži već 25-30 godina - kazao je Erdogan.

Na upit novinara Erdogan da prokomentira i situaciju u Libiji poručio je da Turska podržava međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva Libije i libijski narod.

- I dalje ćemo preuzimati odgovornost u Libiji kao što smo i dosad činili. Nećemo samu ostaviti našu libijsku braću. Naši odnosi sa Libijom traju duže od 500 godina - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.