open-navfaktor-logo
search
Nastavlja se istraživanje
Erdogan: Otkrivene rezerve prirodnog gasa Turske u Crnom moru povećane na 405 milijardi kubnih metara
Podsjetivši kako je u izvoru Tuna-1 (Dunav-1) u Polju plina Sakarya u Crnom moru u augustu otkrivena rezerva od 320 milijardi kubnih metara tog energenta, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je kazao da je dodatnim istraživanjima rezerva gasa povećana na rekordnih 405 milijardi kubika.
17.10.2020. u 17:39
get url
text
Turska Crno more
Turska Crno more

Turski predsjednik Erdogan helikopterom je danas s delegacijom stigao na brod Fatih, gdje je informiran o sondažnim energetskim istraživanjima, a potom se s broda obratio javnosti. Ističući kako je danas uspješno završena faza istraživanja koja je počela 20. jula, Erdogan se zahvalio posadi i svim ekspertima koji su došli do saznanja koja su obradovala tursku naciju.

- Dodatnim analizama i detaljnim inženjerskim aktivnostima je otkriveno dodatnoh 85 milijardi kubika prirodnog gasa. Tako da je u izvoru Tuna-1 u Crnom moru otkriveno ukupno 405 milijardi kubnih metara tog energenta. Cilj nam je da 2023. godine damo taj gas našem narodu na korištenje - kazao je Erdogan.

Ističući kako je to najveće otkriće rezervi prirodnog gasa u historiji Turske, Erdogan je kazao da je u rad tog sektora inkorporiran još jedan domaći proizvod, odnosno podvodni robot s daljinskim upravljanjem. Riječ je o robotu napredne tehnologije koji istražuje dno mora, a proizveden je u Turskoj.

- Uvjeren da uskoro dolaze nove dobre vijesti o otkrićima energetskih rezervi, ova rezerva će u značajnoj mjeri smanjiti ovisnost Turske vanjskim izvorima prirodnog gasa - kazao je Erdogan.

Erdogan je dodao da Turska nastavlja i energetska istraživanja na istoku Mediterana te je poručio da je ta zemlja odlučna u odbrani svojih legitimnih prava i interesa i da neće dozvoliti uspjeh onih koji nipodaštavaju prava Turske i Sjevernog Kipra.

On je kazao da je Turska počela novu eru nakon što je stala na put onih koji su namjeravali zaobići Tursku u borbi za energetske izvore na istoku Mediterana.

“Mi nemamo aspiracije prema bilo čijim pravima, a posebno ne prema teritoriji. Nastavit ćemo hidrokarbonska istraživanja i u Crnom, a i u Sredozemnom moru“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan također je kazao da bi svojevrsni proglas kraja Evropske unije bio neuspjeh zvaničnog Brisela da zauzme pošten stav o pitanju na istočnom Mediteranu.

- Nastavit ćemo jačati tursku ekonomiju na bazi povećanja proizvodnje, izvora i zapošljavanja. S tog puta Tursku više ne mogu odvratiti nikakvi pokušaji pučeva, ekonomskih zamki, političkih igrarija, niti praznih prijetnji - kazao je Erdogan.

Turska je sondažnim istraživanjem namjenskog broda Fatih u Crnom moru u augustu otkrila rezerve prirodnog gasa od najmanje 320 milijardi kubnih metara.

Bilo je to najveće otkriće rezervi plina u historiji Turske, a predsjednik te zemlje Erdogan je danas obznanio još radosnije vijesti o turskim rezervama tog energenta u Crnom moru.

Početak eksploatacija plina iz izvora Tuna-1 (Dunav-1) očekuje se 2023. godine, a riječ je o izvoru koji se nalazi u Polju prirodnog gasa Sakarya i koji je 170 kilometara udaljen od sjeverne turske obale. 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.