open-navfaktor-logo
search
Završene pripreme
Erdogan: Operacija istočno od Eufrata je veoma blizu
Završili smo sve pripreme, a gotov je i plan za našu operaciju. Sve direktive su proslijeđene, rekao je turski predsjednik
05.10.2019. u 13:52
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari kako je operacija turske vojske na području istočno od Eufrata veoma blizu, toliko blizu da bi koliko danas-sutra mogla početi. Erdogan je danas u Ankari govorio na sastanku s čelnim imenima Stranke pravde i razvoja (AK Parti) a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja, prvenstveno na temu borbe protiv terorizma.

Govoreći kako njegova zemlja odlučna u borbi protiv terorizma, Erdogan je naglasio kako uputio jasnu poruku onima, kako kaže, koji vode diplomatskih riječi vode jednu igru i smješkaju se u lice. Kako je istakao, na tom planu više nema priče. Erdogan je podvukao kako je vojna operacija istočno od Eufrata veoma blizu.

-Završili smo sve pripreme, a gotov je i plan za našu operaciju. Sve direktive su proslijeđene. Veoma je blizu vrijeme da se otvori put izvorima mira, za koji je odluka već donesena i proces već pokrenut. Blizu je koliko danas-sutra. Ovu operaciju ćemo voditi kopnenim i zračnim snagama - rekao je Erdogan.

Podsjetio je kako je Turska dovoljno ukazivala svojim partnerima u vezi s istokom Eufrata.

-Bili smo dovoljno strpljivi i na kraju smo vidjeli da se sve zasniva samo na priči - rekao je Erdogan, te dodao: "Nas cilj je da i istok Eufrata natopimo izvorima mira."

Erdogan je kazao kako ima vrlo jasno pitanje saveznicima, koji pod imenom SDK sarađuju s terorističkom organizacijom PKK/YPG, a to je "da li vi priznajete ili ne priznajete ovu terorističku organizaciju?".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.