Erdogan: Odluka Evropskog parlamenta nema nikakvu vrijednost

objavljeno: 16.03.2018. u 13:16

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas kako odluka Evropskog parlamenta o operaciji "Maslinova grana" nema nikakvu vrijednost, javlja Anadolu Agency (AA). 

- Mi smo domaćini za 3,5 miliona Sirijaca već sedam godina. Da smo otvorili granice, vi biste tražili mjesto da se sakrijete. Molili ste nas da ne otvaramo granice. Mi smo postupili humano, ali vi o humanosti ništa ne znate. Sada donosite odluke kakve god hoćete. Na jedno uho nam uđe, na drugo izađe. Ionako odluke koje vi donosite ne vrijede ništa - poručio je Erdogan. 

Nakon odluke Evropskog parlamenta koja se tiče operacije "Maslinova grana" oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske, u čijem saopćenju je istaknuto kako je ova odluka za Tursku neprihvatljiva.

- Ne možemo prihvatiti ovu odluku Evropskog parlamenta koji je poznat po svojoj toleranciji prema terorističkim organizacijama. Turska će, kao što je to radila i u prošlosti, odlučno nastaviti borbu protiv svakog vida terorizma - poručeno je u saopćenju turskog MVP-a. 

Navedeno je kako je poziv EP-a upućen Turskoj u odluci pod nazivom "Situacija u Siriji" još jedan pokazatelj koliko je ovaj parlament daleko od stvarnosti. 

Odlukom o operaciji "Maslinova grana" Evropski parlament još jednom pokazao jednostran stav daleko od objektivnog. 

MVP Turske je podsjetio kako je operacija "Maslinova grana" započeta u skladu s pravom legitimne odbrane prema 51. članu UN-ove povelje te odlukama o borbi protiv terorizma Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN). 

- Na meti ove operacije su teroristički elementi PKK/KCK/PYD-YPG koji se nalaze u Afrinu, ali isto tako i pripadnici terorističke organizacije ISIL koji su došli u ovu regiju iz drugih dijelova Sirije. PKK se nalazi na listi terorističkih organizacija EU-a. Stoga, operacija ne samo da ima cilj štititi nacionalnu sigurnost Turske, nego i sigurnost Evrope - istaknuto je u saopćenju. 

Naglašeno je da turske snage posvećuju maksimalnu pažnju kako u operaciji ne bi došlo do stradanja sirijskih civila, te dodano: 

"U tom okviru, Turska poziva Europski parlament i zemlje članice EU-a da ulože napore i preuzmu odgovornost za prekid sukoba u Siriji koji traju već sedam godina i u stvarnom smislu daju svoj doprinos na tom planu."

Evropski parlament je jučer usvojio odluku kojom Tursku poziva da zaustavi operaciju "Maslinova grana", te je izražena zabrinutost zbog povećanja napetosti u ovog regiji.