open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Odlučni smo zemlju usmjeriti u novi period uspona ekonomije i demokratije
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da poduzimaju sve potrebne napore kako bi Turska nastavila sa ekonomskim rastom i progresom.
20.11.2020. u 14:26
get url
text

- Odlučni smo našu zemlju usmjeriti u novi period uspona ekonomije i demokratije - kazao je Erdogan u obraćanju na 18. sajmu MUSIAD EXPO u Istanbulu, kojem ove godine prisustvuje ograničen broj zvaničnika i privrednika zbog pandemije koronavirusa.

- Odlučni smo sadašnje procese preokrenuti u prilike, koristeći trenutne uslove na najbolji mogući način - dodao je Erdogan te pozvao građane da ušteđevine iz inostranstva prenesu u Tursku.

Posebno je naglasio značaj investicija koje bi bile usmjerene na veću proizvodnju u zemlji.

- Turska intenzivira domaće i strane investicije koje donose trajne rezultate u proizvodnji i zapošljavanju - rekao je turski predsjednik, izrazivši nadu da će Turska nakon pandemije koronavirusa biti još snažnija.

- Pokušavamo zaštititi zdravlje našeg naroda i osigurati da se proizvodnja i zapošljavanje nastave bez prekida. Vjerujem da to dvoje možemo postići i izaći iz ove pandemije još snažniji - kazao je Erdogan.

Naglasio je da turske vlasti čine sve potrebne napore i pružaju podršku privrednicima kako bi ublažili posljedice globalne pandemije.

- Naša država je mobilizirala sve resurse i kapacitete kako bi održali proizvodnju, izvoz, trgovinu i zapošljavanje. Na ovaj način smo osigurali pomoć i resurse svim segmentima društva, od poslovnog svijeta do naših obrtnika, radnika i građana u potrebi - rekao je Erdogan, te istakao kako će saradnjom i solidarnošću 83 miliona stanovnika Turske prebroditi sve poteškoće.

Istakao je da će stoga u narednom periodu Ministarstvo trezora i finansija, Centralna banka i druge javne institucije i privatni sektor imati još snažniju saradnju i koordinaciju, dodajući da trenutno rade na pripremama koje će dodatno ojačati ekonomske politike, podići ljestvicu demokratije i sloboda te dovesti do olakšanja u svakodnevnom životu nacije.

- Proveli smo već brojne reforme na polju ekonomije kojima smo ojačali makroekonomske izglede naše zemlje. Nikada nismo stajali sa reformama. Nikada nismo ostali bez volje za promjenom - kazao je Erdogan.

Podsjetio je da su sveobuhvatnim mjerama i propisima u ekonomiji postigli da Turska napreduje za 27 mjesta na Indeksu lakoće poslovanja nakon čega je zauzela 33. mjesto od 190 zemalja, dodajući da se sada pripremaju za nove reforme i nove ekonomske iskorake.

- Imperativ je da Tursku izvučemo iz spirale kamate, inflacije i deviznog kursa. U suprotnom, morat ćemo neprestano živjeti u raspravi i plaćati cijenu toga. Uvijek to govorim, a i danas ponavljam. Kamata je uzrok, a inflacija posljedica - rekao je Erdogan, dodajući da će turske vlasti učiniti sve u narednom periodu kako bi otklonili ove ekonomske poteškoće.

Istakao je da je vrlo važno da što više ljudi ulaže u zemlju kako bi mogli nastaviti sa ekonomskim progresom.

- Imate li novac, ide ulaganje. Imate li novac, ide zapošljavanje. Imate li novac, ide proizvodnja. Imate li novac, ide proizvodnja i izvoz, a kada budemo aktivirali ovaj četverostruki mehanizam, vjerujem da ćemo svi zajedno ići naprijed. Mobilizacijom lokalnih i međunarodnih poduzetnika osigurat ćemo da se ubrzaju investicije koje će donijeti trajne rezultate u proizvodnji i zapošljavanju - kazao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.