open-navfaktor-logo
search
Snažna poruka
Erdogan: Odlučni smo da do kraja branimo prava Palestine, moramo reći stop izraelskim politikama
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je ta zemlja odlučna da do kraja brani prava Palestine te je poručio da se zemlje Organizacije islamske saradnje (OIC) moraju ograditi od svakog poteza koji bi mogao oslabiti palestinsku borbu.
24.11.2021. u 10:28
get url
text

Stalno vijeće za ekonomsku i trgovinsku saradnju pri OIC-u održava 37. ministarsku konferenciju, a videoporukom učesnicima tog skupa obratio se i turski predsjednik Erdogan.

Čestitao je Husseinu Ibrahimu Tahi na izboru za novog generalnog sekretara OIC-a te je dodao kako se islamski svijet mora suočiti sa posljedicama pandemije COVID-19, ali i sa drugim krizama koje izazivaju terorizam, siromaštvo i sukobi.

- Kao članice OIC-a moramo jačati našu saradnju, a uporedo s tim i pružiti potrebnu političku, humanitarnu i pravnu pomoć našim bratskim zemljama - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je, također, kazao kako zemlje OIC-a imaju bratsku obavezu da pomognu afganistanskom narodu u procesu uspostave mira i stabilnosti u Afganistanu.

Ukazujući i na neophodnost suprotstavljanja rastućem problemu rasizma, ksenofobije i antimuslimanske retorike u svijetu, Erdogan je kazao da je trajni mir i stabilnost na Bliskom istoku potrebno graditi na bazi rješenja palestinskog pitanja na tragu ideje o uspostavi dvije nezavisne države i na bazi međunarodnih parametara.

- Moramo reći stop izraelskim politikama ilegalnog naseljavanja u istočnom Al-Qudsu i na Zapadnoj obali i suprotstaviti se rušilačkim politikama nasilnog raseljavanja - kazao je Erdogan.

On je dalje rekao da bez zadovoljenja prava Rohingya muslimana u Mijanmaru ne može biti uspostavljena trajna stabilnost u Arakanu, a da međunarodna zajednica nije uspjela spriječiti i zaustaviti i tragediju u Siriji.

- U Siriji je neophodno pronaći rješenje koje će garantirati teritorijalnu cjelovitost te zemlje i omogućiti siguran povratak ljudi u tu zemlju. Odlučno nastavljamo našu borbu protiv terorističkih organizacija ISIS i PKK/YPG koje su prijetnja cjelovitosti Sirije i našoj nacionalnoj sigurnosti - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je istakao i da njegova zemlja pomno prati stanje Ujgura i drugih muslimanskih manjina u kineskoj pokrajini Xinjiang te je naglasio da takav pristup očekuje i od OIC-a. ​​​​​​​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.