open-navfaktor-logo
search
Nakon samita NATO-a
Erdogan: Obećanja su važna, ali glavna je njihova implementacija
Kao rezultat napora Turske u Madridu, PKK/PYD/YPG i FETO su prvi put u NATO dokumentima napisane kao terorističke grupe, izjavio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u petak.
01.07.2022. u 12:26
get url
text

Govoreći za medije prilikom povratka s NATO samita, Erdogan je kazao kako će odluke donesene u Madridu dati plodove u budućnosti.

- Data obećanja su važna, ali glavna je njihova implementacija - rekao je Erdogan osvrnuvši se na memorandum potpisan između Finske, Švedske i Turske.

Potpisivanjem memoranduma, Turska je odustala od prigovora na zahtjeve nordijskih zemalja za članstvo u NATO-u. Zauzvrat, Finska i Švedska će se pozabaviti zabrinutostima Turske kada je u pitanju terorizam.

Ipak, Erdogan je kazao kako će Turska biti oprezna "kao zemlja kojoj je nekoliko puta zaboden nož u leđa tokom njene borbe protiv terorizma".

- U narednom periodu pomno ćemo pratiti da li su ispunjena obećanja data našoj državi - rekao je Erdogan.

O odnosima s Grčkom, Erdogan je kazao kako su NATO lideri s kojima se sastao u Madridu predložili posredovanje u organiziranju sastanka s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisem.

- Rekli smo da nam ne zamjere, ali da trenutno nemamo vremena za takav sastanak. Jer je jasno da oni militaziraju otoke - kazao je Erdogan.

O novoj sigurnosnoj politici NATO-a, Erdogan je kazao kako njegova država nastavlja "balansiranu politiku" u odnosima s Rusijom i Ukrajinom kako ne želi ni na koji način narušiti diplomatske kontakte.

NATO lideri su u srijedu odobrili Strateški koncept 2022, koji je nacrt za savez za sljedeće desetljeće. Odnosi se na prioritete i ciljeve alijanse u narednih deset godina i postavlja zajedničku poziciju za sve veće izazove, uključujući Rusiju, a istovremeno prvi put govori i o Kini.

Strateški koncept 2022. optužuje Kinu za provođenje "politike prisile" koja prijeti "interesima, sigurnosti i vrijednostima" NATO-a.

Navodi "produbljivanje strateškog partnerstva" između Kine i Rusije kao prijetnju, dodajući da su "njihovi pokušaji uzajamnog osnaživanja na potkopavanju međunarodnog poretka temeljenog na pravilima, u suprotnosti s našim vrijednostima i interesima".

Teroristička organizacija PKK je tokom terorističke kampanje protiv Turske koja traje duže od 35 godina odgovorna za smrt više od 40.000 ljudi. YPG je sirijski ogranak terorističke PKK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.