open-navfaktor-logo
search
Slučaj Khashoggi
Erdogan o ubistvu novinara: Turska je odlučna da pravda bude zadovoljena
- Zašto je ovdje došlo 15 ljudi? Zašto je uhapšeno 18 ljudi? Sve te detalje treba rasvijetliti. O tome ću detaljno i drugačijim tonom govoriti u utorak - najavio je turski predsjednik 
21.10.2018. u 18:53
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan komentirao je danas ubistvo novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu i poručio da Turska od početka oprezno pristupa cijelom slučaju.

On je kazao da je Turska odlučna da istina bude utvrđena i pravda zadovoljena, te da se prati i ko šta govori o tome ovih dana.

Erdogan je najavio da će u utorak tokom obraćanja Klubu parlamentarnih zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) detaljno govoriti o ubistvu novinara Khashoggija.

- Zašto je ovdje došlo 15 ljudi? Zašto je uhapšeno 18 ljudi? Sve te detalje treba rasvijetliti. O tome ću detaljno i drugačijim tonom govoriti u utorak na sjednici kluba parlamentarnih zastupnika - kazao je Erdogan.

Velika Britanija, Njemačka i Francuska u zajedničkoj su izjavi najoštrije osudili ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Šefovi diplomacija tri zemlje Jeremy Hunt, Heiko Maas i Jean-Yces Le Drian u zajedničkoj su izjavi naveli kako je potvrdna vijest o nasilnoj smrti novinara Khashoggija bila šokantna, bez obzira što se danima strahovalo da se upravo to dogodilo u kompleksu konzulata.

- Ništa ne može opravdati ubistvo i osuđujemo taj čin na najoštriji način - poručili su ministri u izjavi.

U saopćenju se također navodi kako su slobode izražavanja i medija prioritetne i da napadi i ubistva novinara predstavljaju neprihvatljivo ponašanje.

Izrazivši sućut porodici i prijateljima ubijenog Khashoggija, ministri Velike Britanije, Njemačke i Francuske su izrazili nepovjerenje u saopćenja i objašnjenja vlasti Saudijske Arabije.

- I dalje postoji hitna potreba da se rasvijetli šta se tačno dogodilo tog 2. oktobra. Saopćenja Saudijske Arabije treba potkrijepiti činjenicama da bi bila kredibilna - poručili su ministri.

Tri zemlje dalje pozivaju na nastavak ulaganja napora u pravcu otkrivanja istine.

- Stavove i zaključke ćemo donositi na bazi kredibilnosti budućih objašnjenja koja zaprimimo i načina na koji budemo uvjereni da se takvi sramni događaji više neće ponoviti - navodi se u saopćenju.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.