open-navfaktor-logo
search
Osjetljiva tema
Erdogan o susretu s Bidenom: Razgovarali smo o avionima F-16, nisam primijetio negativan stav
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, komentarišući susret s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Rimu, poručio kako tokom pregovora oko aviona F-16 nije primijetio negativan stav druge strane.
01.11.2021. u 13:42
get url
text

Erdogan je po povratku iz Rima, gdje je učestvovao na Samitu lidera G20, odgovarao na pitanja novinara u avionu. Glavna tema bila je svakako susret s američkim kolegom Joeom Bidenom.

- Pregovarali smo o nabavci aviona F-16 i nisam primijetio negativan pristup. Nadamo se finaliziranju ove teme, osjetljive za ukupne odnose - rekao je Erdogan.

Dodao je kako je tokom susreta bilo govora i o drugim značajnim temama.

- Osim saradnje o pitanjima Afganistana, Sirije, Libije, Sredozemnog mora, odlučili smo intenzivirati i naše ekonomske odnose - kazao je Erdogan.

Govoreći i o podršci SAD-a terorističkim organizacijama, Erdogan je poručio:

- Naš partner, s kojim smo saveznici u NATO-u, ne bi se trebao upuštati u tako nešto.

Erdogan se dotakao i pitanja pokretanja operacija izvan granica Turske, što je ranije i najavljivao.

- Prekogranična antiteroristička operacija će svakako biti izvedena u svoje vrijeme, od toga nema odstupanja - ponovio je Erdogan.

U kontekstu borbe protiv terorizma, Erdogan je dodao:

- Dok pred nama stoji teroristička organizacija PKK/PYD/YPG, učinit ćemo sve što je potrebno. Nećemo praviti kompromise po tom pitanju.

Erdogan je, nakon posjete Rimu, trebao nastaviti put u Glasgow, gdje se održava 26. UN-ova konferencija o klimatskim promjenama. Odgovorio je i zašto je odustao od ovog puta.

- Zbog neispunjavanja zahtjeva Turske odustali smo od puta u Glasgow. To nije pitanje samo sigurnosti, to je pitanje ugleda naše države - poručio je turski predsjednik Erdogan.

Govoreći da je tokom susreta s Bidenom bilo govora i napetostima na Sredozemnom moru, Erdogan je prokomentarisao i navode o uspostavi baze u grčkom Aleksandrupolisu:

- Rekao smo Bidenu i Macronu da uspostava takve baze nas ozbiljno uznemirava.

Kratko se dotakao i radova na turskoj vakcini protiv koronavirusa (Turkovac).

- Kada do kraja godine krenemo u proizvodnju, mi ćemo je (vakcinu) bez ljubomore podijeliti sa svijetom, dat ćemo poruku - vi to niste uradili, ali mi radimo - rekao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.