open-navfaktor-logo
search
Osuda iz Turske
Erdogan o Handkeu: Ova nagrada će samo ohrabriti neprijatelje islama i čovječanstva
-Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je piscu koji negira genocid u Bosni. Ova nagrada ne može učiniti da bude zaboravljen bilo koji genocid. Takve stvari ne mogu biti opravdane nagradama- rekao je Erdogan
10.12.2019. u 21:59
get url
text

Dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu samo će ohrabriti neprijatelje islama i čovječanstva, rekao je u utorak uveče turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći večeras u Ankari, turski predsjednik se dotakao i svečane dodjele Nobelove nagrade, koja je upriličena večeras u Stockholmu, a gdje nagradu primio i kontroverzni austrijski pisac Peter Handke, negator genocida počinjenog u "zaštićenoj zoni UN-a" Srebrenici 1995. godine.

-Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je piscu koji negira genocid u Bosni. Ova nagrada ne može učiniti da bude zaboravljen bilo koji genocid. Takve stvari ne mogu biti opravdane nagradama- rekao je Erdogan.

Kako je kazao, sramotno je dodijeliti nagradu osobi koja brani i hvali ubicu koji je prolio krv desetina hiljada muslimana. 

-Pozivamo sve koji imaju razum i savjest da reaguju na ovaj skandal- rekao je Erdogan. 

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.