Erdogan: O čemu razgovarati s Assadom koji je ubio milion svojih građana

objavljeno: 08.02.2018. u 15:27

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan iznio je danas u Ankari kritike na račun vodeće turske opozicione Republikanske narodne partije CHP u vezi s porukama kako o dešavanjima u Siriji treba razgovarati s Basharom al-Assadom. Erdogan je upitao o čemu razgovarati s nekim koji je ubio milion svojih građana, javlja Anadolu Agency (AA).  

Turski predsjednik se, tokom obraćanja predstavnicima turskih lokalnih zajednica u Ankari, osvrnuo na izjave Kemala Kilicdaroglua, lidera turske opozicione Republikanske narodne partije (CHP), koji je nedavno izjavio kako se o dešavanjima u Siriji treba razgovarati s Basharom al-Assadom.

-On (Kilicdaroglu, op.a.) kaže, 'Sjednite s Assadom i razgovarajte'. O čemu da razgovaram s ubicom koji je ubio milion svojih građana? Vi se možete družiti i šetati držeći se za ruke s teroristima, možete s njima pješačiti od Ankare do Istanbula. Možete pješačiti s jednim nepravednim razumijevanjem pravde, ali mi do sada nismo niti ćemo u budućnosti ikada koračati zajedno sa onim koji izlaze na put s odobrenjem terorističkih organizacija - poručio je Erdogan.

Nastavio je sa kritikama na račun opozicionog CHP-a, konkretnije na tvrdnje lidera ove stranke Kemala Kilicdaroglua da je Stranka pravde i razvoja (AK Parti) pružala podršku ISIS-u, na što je Erdogan kazao:

"Dokaži da je AK Parti pružala podršku ISIL-u, ja se više neću zadržati na ovoj funkciji, povući ću se. Ali, ako ne uspiješ dokazati, hoćeš li ti biti spreman da se povučeš? Ne. Život ovoga čovjeka se temelji na lažima".

Osvrnuvši se na operaciju “Maslinova grana”, Erdogan je kazao da će biti riješeno pitanje Afrina i Idliba, kako bi se izbjeglice što prije vratile svojim domovima.

-Riješit ćemo pitanje Afrina, isto tako ćemo riješiti i pitanje Idliba, jer želimo da se naša braća izbjeglice vrate na svoju teritoriju, u svoje domove. I oni se žele što prije vratiti svojim domovima - istakao je Erdogan.

U vezi sa borbom protiv terorizma, Erdogan je kazao kako je upozorio američkog predsjednika Donalda Trumpa kako teroristu nije moguće uništiti drugim teroristom.

-Kazao sam poštovanom Trumpu: 'Teroristu je nemoguće uništiti drugim teroristom, vi pravite grešku'. Nažalost, on se ponovo okrenuo njima. Mi smo data poručili: 'Dobro, mi svojim, vi svojim putem.' Vidjet će šta je u stanju napraviti ovaj narod kada na stol stavi svoje srce i svoju snagu - poručio je Erdogan.