open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan o članstvu Finske u NATO-u: Uradit ćemo ono što je do nas
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da će njegova zemlja "odraditi svoj dio posla" kada je u pitanju članstvo Finske u NATO-u.
15.03.2023. u 14:13
get url
text

- Kakav god da je proces, mi ćemo ga voditi. Uradićemo svoj dio posla. Održat ćemo obećanje - rekao je Erdogan novinarima nakon sastanka parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske.

Nakon sastanka s finskim predsjednikom Niinistom u petak u Istanbulu, Erdogan je rekao da će se sastati s finskim predsjednikom predsjednikom Saulijem Niinistom i ispuniti dato obećanje.

Niinisto će posjetiti Tursku od 16. do 17. marta, saopćila je u srijedu Direkcija za komunikacije pri Uredu predsjednika Turske.

Erdogan i Niinisto će razgovarati o svim aspektima bilateralnih odnosa i koracima koji se mogu poduzeti za unapređenje saradnje.

Oni će također razmijeniti mišljenja o prošlogodišnjem samitu NATO-a u Madridu, nastojanju Finske za članstvo u NATO-u, odnosima Turske i EU-a, te regionalnim i međunarodnim pitanjima, navodi se u saopćenju.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju prošle godine, napuštajući decenije vojnog nesvrstavanja, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara 2022. godine.

Međutim, Turska, članica NATO-a više od 70 godina, iznijela je prigovore, optužujući ove dvije države da tolerišu pa čak i podržavaju terorističke organizacije, uključujući PKK-a i terorističku organizaciju FETO, grupu koja stoji iza pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016. godine.

U junu prošle godine, Turska i dvije nordijske države potpisale su memorandum na samitu NATO-a kako bi se posvetile legitimnim sigurnosnim zabrinutostima Ankare, otvarajući put njihovom konačnom članstvu u alijansi.

U memorandumu, Švedska i Finska su se složile da neće pružati podršku YPG/PYD-u i FETO-u, da će spriječiti sve aktivnosti terorističkih organizacija, izručiti osumnjičene za terorizam, uvesti nove zakone za kažnjavanje terorističkih zločina te da više neće provoditi nacionalni embargo na oružje između tri države.

Turska i Mađarska su trenutno jedine zemlje članice NATO-a koje nisu odobrile pristupanje dvije nordijske države alijansi.

Iako je usvojila zakon o izmjenama zakona o borbi protiv terorizma i ukidanju embarga na oružje Turskoj, Švedska tek treba da ispuni dijelove sporazuma koji se odnose na sprečavanje terorističkih aktivnosti i izručenje osumnjičenih za terorizam Ankari.

Ranije je turski predsjednik rekao da bi Turska mogla "drugačije" odgovoriti na kandidaturu Finske za NATO što bi moglo "šokirati" Švedsku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.