open-navfaktor-logo
search
Izgradili 30 aerodroma
Erdogan o 19 godina vladavine AK Partije u Turskoj: Utrka da što bolje služimo naciji traje i danas
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, u povodu 19 godina od dolaska na vlast Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Turskoj, izjavio kako su svaki pedalj zemlje opremili velikim infrastrukturnim i razvojnim projektima, a za 19 godina izgrađeno je čak 30 aerodroma.
03.11.2021. u 22:47
get url
text

Erdogan je danas u Ankari primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Ukrajine u Turskoj Vasyla Bodnara, nakon čega je odgovarao na pitanja novinara.

Podsjetio je kako je danas punih 19 godina otkad je AK Partija preuzela vlast u Turskoj.

- Ovaj put koji traje 19 godina prošli smo uz podršku i povjerenje našeg naroda, bio je to put koji je praćen rastućim služenjem naciji. Svaki pedalj naše zemlje opremili smo infrastrukturom, gradnjom i kvalitetnom uslugom građanima. Utrka da što bolje služimo naciji traje i danas. Od toga nikada nismo odustali - rekao je Erdogan.

U proteklih 19 godina, dodao je, nastojanje da se bude na usluzi nije vezano za Tursku, već i za druge zemlje svijeta.

- Kao što vidite, putujemo po kontinentima. Posjetio sam 51-52 zemlje Afrike, također i zemlje Latinske Amerike, ali i same Amerike, koju sam posjetio više puta - kazao je Erdogan.

Također je rekao kako je prilikom njegove posljednje posjete New Yorku, preko puta sjedišta Ujedinjenih nacija otvorio Centar Turkevi (Turska kuća), čija je izgradnja završena za 4,5 godina.

- Činjenica da smo tamo uspostavili jednu takvu građevinu vrlo je važna ne samo za nas, nego za generacije koje dolaze poslije nas. To će sigurno biti jedan monument za generacije koje dolaze - rekao je Erdogan.

Istakao je investicije poput brzih vozova, Marmaraya, tunela Euroazija, mostova Yavuz Sultan Selim i Osmangazi, te autoputa između Istanbula i Izmira.

- Broj aerodroma u Turskoj povećan je sa 26 na 56 tokom vladavine AK Parije. Mnogo važniji korak, imali smo 6.100 kilometara puta, i to i nije bio autoput, a danas smo tu cifru povećali na 28.000 kilometara - dodao je Erdogan.

Naglasio je kako je prilikom preuzimanja vlasti u Turskoj bilo 76 univerziteta, a da taj broj danas iznosi 207.

- Trenutno nemamo grada bez univerziteta. Tako da u svim pokrajinama Anadolije imamo univerzitete, naši mladi ljudi više neće trebati dolaziti u Istanbul iz Hakkarija da bi išli na univerzitet. Oni će studirati na univerzitetu u Hakkariju, u Sirnaku, u Vanu - dodao je Erdogan.

Kada je riječ o zdravstvu, Erdogan je kazao kako u Turskoj danas nema grada bez bolnice, te da u svim gradovima grade velike gradske bolnice.

- Može li postojati bolja usluga od ovih? U kakvoj situaciji bi bili tokom pandemije da nismo imali te bolnice? Mnogo je problema koje smo u tom periodu uspjeli prebroditi zahvaljujući tim bolnicama - poručio je Erdogan.

Naglasio je kako je Turska uspjela prevladati i brojne probleme u oblasti energije.

- Kada finaliziramo korake koje smo poduzeli u vezi s prirodnim gasom u Crnom moru i kada počnemo vaditi prirodni gas iz ovih područja, tek tada ću podijeliti dobre vijesti. Potrebno nam je samo malo strpljenja. Čim počnemo vaditi taj prirodni gas, neće se puniti samo državna, nego i kasa naših građana - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.