open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Nijemi posmatrači masakara u Bosni ignorisali i Karabah, zajedno izgradimo novo doba
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan čestitao je danas Azerbejdžanu, njegovom narodu i predsjedniku Ilhamu Aliyevu na oslobađanju okupirane teritorije Nagorno Karabaha.
11.11.2020. u 12:53
get url
text

Erdogan je podsjetivši na sporazum potpisan između Azerbejdžana i Armenije u vezi s Nagorno Karabahom istakao da će azerbejdžanska teritorija koja još uvijek nije oslobođena i preostali dijelovi u Karabahu, biti prepušteni Azerbejdžanu. 

- Prema sporazumu, Armenija će Kalbajar Azerbejdžanu predati do 15. novembra, Agdam i Kazak do 20. novembra, a Lachin do 1. decembra. Između Azerbejdžana i Autonomne pokrajine Nahcivan bit će uspostavljena komunikacijska veza, i u tom cilju izgrađen put. Isto tako, između Armenije i Hankentija bit će uspostavljen koridor. Raseljeni Azerbejdžanci će se pod nadzorom UN-ovog Visokog komesarijata za izbjeglice vratiti kućama - rekao je Erdogan u obraćanju parlamentarnoj grupi Stranke pravde i razvoja i dodao:

"Turska će zajedno s Rusijom biti u zajedničkim mirovnim snagama koje će na tom području biti formirane radi nadzora i kontrole implementacije dogovora. Memorandum o razumijevanju u vezi sa Zajedničkim tursko-ruskim centrom koji ćemo oformiti radi kontrole i nadzora primirja, potpisan je jutros. Ovaj centar će biti osnovan na azerbejdžanskoj teritoriji koja je oslobođena od okupacije. Centar će poduzimati sve mjere kako bi se spriječilo kršenje prekida vatre u Nagorno-Karabahu. Na taj način, okupacija azerbejdžanske teritorije i Nagorno-Karabaha koja je trajala 28 godina, bit će zvanično i de facto okončana. Kao što Karabah još jednom postaje sigurno područje, tako i zauzima mirno mjesto u sjeni polumjeseca." 

Podsjećajući da su Turska i turski narod zajedno s azerbejdžanskom braćom u srcu svaki dan 28 godina osjećali bol zbog okupacije, Erdogan je naglasio da su "oni koji su bili nijemi posmatrači na Kipru, kao i pred masakrima u Bosni 1990-tih, ignorisali i masakre u Karabahu." 

- Mi smo zajedno s azerbejdžanskom braćom proživljavali bol radi ubijene djece, žena i starih u Hodžaliju i ostalim gradovima u Karabahu, svi smo zajedno plakali. Kada je Armenija ponovo počela napadati azerbejdžansku teritoriju svim srcem i mogućnostima bili smo uz azerbejdžansku braću, te doprinijeli procesu koji će okončati ovu okupaciju. Nasuprot ubistvima koje je izvela Armenija, stalnim napadanjem civilnih naselja, bit će osigurano da više nijednom civilu ne bude nanesena šteta - rekao je turski predsjednik i dodao:

"Država Azerbejdžan, kao što je to bio slučaj i do danas, obećala je kako i od sad nijednom civilu neće biti nanesena šteta. Zahvaljujem našim diplomatama, vojnim i obavještajnim savjetnicima koji su cijelim bićem ulagali napore u procesu oslobađanja Karabaha i okupirane teritorije. Kako je Karabah ponovo postao azerbejdžanska teritorija, sjećamo se i neka je rahmet duši Mehmeta Emina Resulzadea, Enver-paše, Nuri-paše, Zeynela Abidina Tagiyeva, Huseyina Cavida, Ahmeta Cavada i nacionalnog lidera Haydara Aliyeva. Radost naše azerbejdžanske braće, naša je radost, njihov ponos je naš ponos.
Nadam se da ćemo i u budućnosti mnogo bližom i jačom saradnjom s Azerbejdžanom, zajedno izgraditi zajedničku budućnosti. U procesu promjena koje se dešavaju u našoj regiji i svijetu, naše ćemo zemlje, ruku pod ruku kao dvije bratske zemlje, uzdići i zajedno ostvariti naše ciljeve."

Izrazio je nadu da će i u Siriji, kao što je i u Karabahu, u najskorije vrijeme početi period mira i sigurnosti.

- Za to je potrebno onesposobiti terorističke organizacije i režim, koji su sirijsku teritoriju natopili krvlju. Spremni smo raditi sa svim silama akterima na tom području, uključujući i Rusiju radi gradnje nove Sirije koja će biti oblikovana direktnom voljom naroda te zemlje. Kako je u Karabahu u kratkom roku uspostavljen pravedan mir, vjerujemo da se prisnom saradnjom i u Siriji može poduzeti sličan korak. Na isti način, nadamo se da se i da će politički pregovori koji traju u Libiji, biti okončani dogovorom koji je održiv, razuman i prihvatljiv za sve strane - rekao je Erdogan i nastavio:

"Vjerujemo da je, ukoliko grčka i kiparski Grci odustanu od razmaženog stava, u veoma kratkom roku u Istočnom Mediteranu, moguće postići dogovor koji će biti baziran na pravičnosti. Turska je spremna učiniti sve što je u njenoj moći kako bi se pustili korijeni blagostanja, mira i sigurnosti u našoj regiji. Kao zemlje regiona, moguće je da u novom globalnom političkom i ekonomskom poretku koji se ubrzava zajedno s pandemijom, zauzmemo mjesto koje zaslužujemo ukoliko nesuglasice brzo okončamo dogovorom i svi zajednički djelujemo. Odatle polazi i put spasa iz krize u kojoj se nalazi Evropska unija, a koja se više ne može skrivati." 

Erdogan je poručio da "kako bi se ukinula neizvjesnost u našoj regiji do koje je došlo nakon izbora u Americi, neophodno je u potpunosti otvoriti diplomatske i komunikacijske kanale".

- U skladu s tim pristupom, nastavit ćemo jačati svoje prisustvo na terenu, kao i efikasno voditi diplomatske kanale. Spremni smo u novom periodu zajednički djelovati sa svim zemljama u regionu čije narode smatramo braćom i prijateljima. Ni prema kome nemamo tajne ili predrasude, neprijateljstvo ili mračne račune. Najiskrenije pozivamo svakog da u okviru mira, sigurnosti, pravde, ljubavi i poštovanja zajedno izgradimo novo doba - poručio je turski predsjednik.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.