open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan nije prihvatio ostavku, Soylu ostaje ministar unutrašnjih poslova Turske
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan odbio je ponuđenu ostavku turskog ministra unutrašnjih poslova Suleymana Soylua.
13.04.2020. u 08:25
get url
text

Direkcija za komunikacije pri uredu turskog predsjednika kasno sinoć je saopćila da Erdogan nije prihvatio ostavku koju mu je predao ministar Soylu. U saopćenju se navodi da Soylu uspješno obnaša funkciju ministra unutrašnjih poslova Turske na koju je imenovan 2016. godine i da uživa veliko poštovanje naroda.

Na funkciju je imenovan nedugo nakon pokušaja vojnog udara kojeg je u julu 2016. godine u Turskoj izvela teroristička organizacija FETO.

- Ministar Soylu u velikoj mjeri je zaslužan za veliko smanjenje terorističkih aktivnosti u Turskoj. Također se dokazao i stalnim radom i koordiniranjem na terenu u slučaju prirodnih nesreća poput zemljotresa i aktuelne epidemije koronavirusa - navodi se u saopćenju.

U saopćenju se također navodi da će Suleyman Soylu nastaviti obnašati funkciju ministra unutrašnjih poslova. Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Soylu sinoć je saopćio je da podnosi ostavku s te funkcije.

- Odlazim s funkcije ministra unutrašnjih poslova Turske koju sam s ponosom obnašao - naveo je Soylu u pisanom saopćenju.

On je u saopćenju naveo da u potpunosti preuzima odgovornost za provedbu mjere kojom je ovog vikenda u 31 turskoj provinciji zabranjeno kretanje s ciljem sprečavanja širenja epidemije koronavirusa. Ističući kako je u kratkom periodu proglas te mjere izazvao gužve na ulicama, Soylu je poručio da takve scene nisu bile u skladu s odličnim rukovođenjem aktuelnom situacijom.

- Bio je to korak s najboljom namjerom da se tokom vikenda dijelom zaustavi širenje virusa i epidemije - poručio je Soylu.

On je također kazao da nikada ne bi učinio bilo šta čime bi mogao naštetiti svom narodu i poručio je da će uvijek ostati odan turskom predsjedniku Erdoganu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.