open-navfaktor-logo
search
Operacija na sjeveru Iraka
Erdogan: Nema žive sile koja se može oduprijeti hrabroj turskoj vojsci
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako u budućnosti Turske, kao i susjednih Iraka i Sirije nema mjesta za separatističke terorističke organizacije, niti mjesta za terorizam uopće, javlja Anadolu Agency (AA).
24.04.2021. u 16:53
get url
text

Erdogan je iz istanbulske palate Vahdettin posredstvom video poziva razgovarao sa ministrom odbrane Turske Hulusijem Akarom i vojnim vrhom te zemlje u Komandnom centru operacije "Pence-Simsek i Pence-Yildirim" koju turske snage od sinoć provode protiv terorističke organizacije PKK-a na sjeveru Iraka.

Ističući kako hrabre turske snage nastavljaju odlučnu borbu protiv terorizma, Erdogan je kazao da je to historijska borba za mir u regiji.

- Odlučni smo u namjeri da u potpunosti iskorijenimo terorizam i naše građane spasimo terorističke prijetnje. Nema žive sile koja se može oduprijeti hrabroj turskoj vojsci - poručio je Erdogan.

Erdogan je također istakao da Turska, po uzoru na svoju slavnu prošlost, i dana borbu vodi bez i najmanjeg skrnavljenja istine, pravde, prava i drugih ljudskih vrijednosti.

- Cilj nam je da u potpunosti neutraliziramo prisustvo terorista na našoj južnoj granici i uklonimo terorističke prijetnje po našu zemlju. Da smo sve bliže tom cilju pokazuju i operacije koje naša hrabra vojska s uspjehom direktno izvodi u glavnim terorističkim uporištima - kazao je Erdogan.

U sinoć započetoj akciji turske kopnene i zračne snage uništavaju skrovišta terorista PKK-a na sjeveru Iraka, a Erdogan je kazao da je do sada neutralizirano više terorista.

- Akcija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta našeg susjeda Iraka i značajno će doprinijeti uspostavi mira i prosperiteta u regiji - kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je također poručio kako će Turska u okviru međunarodnog pravnog okvira nastaviti da eliminirati teroriste koji u regiji izazivaju samo krvoproliće, suze, bol i štetu.

- Posebno nas raduje i ponosni smo što naša hrabra vojska u operacijama koristi proizvode naše nacionalne odbrambene industrije - kazao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.