open-navfaktor-logo
search
Turska
Erdogan: Nema govora o odustajanju od nabavke sistema S-400
Možemo razgovarati i o kupovini Patriota ako dobijemo povoljnu ponudu poput one iz Rusije. Do sada je nismo dobili, kazao je turski predsjednik Erdogan
04.06.2019. u 10:51
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da Turska neće odustati od sporazuma s Rusijom o nabavci odbrambenog sistema S-400, javlja Anadolu Agency (AA).

-Postoji sporazum. Odlučni smo. Nema govora o povlačenju kada je taj sporazum u pitanju - kazao je Erdogan novinarima u Istanbulu.

Vlasti Republike Turske su 2017. godine donijele odluku o nabavcu ruskog antiraketnog sistema S-400 kako bi pojačali sigurnost zračnog prostora. Toj odluci prethodili su neuspješni pregovori o nabavci američkog sistema Patriot.

SAD oštro negoduje zbog tursko-ruskog dogovora o sistemu S-400. Zvanični Washongton tvrdi da to nije u skladu sa sistemima NATO-a.

Zvanična Ankara je odgovorila da je Washington odbio prodati Turskoj sistem Patriot i da je Turska primorana tražiti alternativno rješenje koje je došlo povoljnom ponudom iz Rusije.

-Možemo razgovarati i o kupovini Patriota ako dobijemo povoljnu ponudu poput one iz Rusije. Do sada je nismo dobili - kazao je Erdogan.

Erdogan je također kazao da Turska povlači strateške poteze koji su korisni za sve strane i da u suprotnom ne ulazi u posao.

-Svaka zemlja ima svoje interese koje treba zadovoljiti. Nemamo obavezu da kupujemo bilo šta - zaključio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.