open-navfaktor-logo
search
Brojne reakcije
Erdogan: Neka je rahmet duši našem bratu Morsiju, našem šehidu
Morsiju se na ovom ročištu sudilo za "špijunažu"
17.06.2019. u 18:26
get url
text

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je nakon vijesti o smrti Mohameda Morsija (67) izrazio rahmet njegovoj duši, javlja Anadolu Agency (AA).

- Neka je rahmet duši našeg brata, našeg šehida Morsija - kazao je Erdogan.

Podsjetio je da je Morsi osvojio 52 posto glasova građana Egipta i demokratskim putem izabran na čelo zemlje, ali ga je kasnije vojnim udarom svrgnuo Abdel Fattah el-Sisi.

- Zapad je uvijek šutio o tim smaknućima Sisija. Nažalost, zemlje članice Europske unije, koje su zabranile smrtu kasnu, kasnije su, na poziv Sisija, prisustvovali sastanku u Egiptu. To nije samo dvoličnjaštvo nego višeličnjaštvo - rekao je Erdogan.

Podsjetio je da je Morsi i na hiljade njegovih saradnika i prijatelja pet godina ležali u egipatskim zatvorima.

- Naše molitve su uz njega. Neka Bog olakša njegovoj braći koji su uvijek bili uz njega. Izražavam saučešće i egipatskom narodu kao i porodici Morsija - kazao je turski predsjednik.

Ahmed, najstariji sin Mohameda Morsija, nakon smrti oca, na Facebooku je opisao bol koju osjeća.

- Moj otac i mi ćemo se sresti pred Allahom - napisao je Ahmed.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je izjavio da nikada neće biti zaboravljeno sjećanje na Mohameda Morsija.

- Morsi je državnim udarom uklonjen s vlasti, ali sjećanje na njega neće biti izbrisano. Ummet neće zaboraviti uspravan stav - napisao je Cavusoglu na Twitteru.

Fahrettin Altun, direktor Odjela za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika je izrazio saučešće povodom smrti Mohameda Morsija.

- Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohamed Morsi preselio je u sudnici. Neka počiva u Džennetu. Izražavam saučešće egipatskom narodu i islamskom svijetu - kazao je Altun.

Istaknuti muslimanski učenjak Ali al-Qaradaghi je izjavio da je Mohamed Morsi “polako ubijan“.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohamed Morsi umro je danas u sudnici.

Prema navodima egipatske državne televizije, Morsi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

Njegov advokat je izjavio da je nakon smrti bivši egipatski predsjednik odnesen iz sudnice i da ne zna gdje se nalazi njegovo tijelo.

Morsiju se na ovom ročištu sudilo za "špijunažu".

Morsi se suočavao sa nekoliko optužbi nakon što je svrgnut i zatvoren u vojnom udaru 2013. godine.

Bilo je šest krivičnih prijava protiv bivšeg predsjednika, uključujući bjekstvo iz zatvora, ubistvo, špijuniranje za Katar, špijuniranje za Hamas i Hezbolah, vrijeđanje pravosuđa i učešće u terorizmu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.