open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Ne smijemo dopustiti da bude zaboravljena višestoljetna kultura suživota Turaka i Armenaca
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uputio je poruku Sahaku Mashalianu, poglavaru Armenske patrijaršije u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).
24.04.2021. u 20:28
get url
text

Erdogan je u poruci uputio pozdrave Mashalianu i cijenjenim članovima armenske zajednice.

- S poštovanjem se prisjećamo osmanskih Armenaca koji su stradali u teškim uslovima tokom Prvog svjetskog rata, a njihovim unucima izražavam saučešće - napisao je Erdogan.

Dodao je kako su svi članovi jedne porodice čovječanstva, bez obzira na etničku, vjersku pripadnost, jezik ili boju kože.

- Stoljećima zajedno živimo na ovim prostorima, i pronalazimo mir u sjeni naše crvene zastave s polumjesecom i zvijezdom - kazao je Erdogan.

Dodao je kako ih na okupu ne drži ni interes ni račun, već iskren odnos istoj zemlji, istim vrijednostima i istim visokim idealima.

- Svima nam je na ponos biti jednaki, slobodni i časni građani Republike Turske. Naša zajednička kultura, obogaćena je umjetničkim i arhitektonskim doprinosom armenske zajednice, ali znanjem i trudom mnogih ljekara, inženjera, pravnika i poduzetnika. Ispolitizirane rasprave korištene kao sredstvo napada na našu zemlju nikome nisu donijele nikakvu korist. Ne smijemo dopustiti da bude zaboravljena kultura suživota između Turaka i Armenaca koja traje stoljećima i koja je primjer čovječanstvu - naveo je Erdogan.

Dodao je kako Turci i Armenci moraju pokazati da su dostigli zrelost da zajedno prevaziđu sve prepreke.

- Kao što znate, uvijek smo o tom pitanju iskreno postupali, i ulagali napore za postizanje rješenja. Više puta smo rekli kako smo spremni odnose s Armenijom temeljiti na dobrosusjedskim odnosima i obostranom uvažavanju. I nakon rješenja krize u Karabahu još jednom smo uputili glasan poziv. Ponavljam isti poziv - rekao je Erdogan.

Dodao je kako je u njihovim rukama dijeliti radosti, bol i poučeni lekcijama iz prošlosti graditi budućnost.

- Turska će nastaviti ispunjavati svoje obaveze u tom pogledu. Hvala armenskim građanima koji su neodvojiv dio našeg naroda, na iskrenoj podršci borbi koju naša zemlja vodi. Vođen tom mišlju još jednom se s poštovanjem prisjećam osmanskih Armenaca stradalih u Prvom svjetskom ratu, dijelim bol njihovih bližnjih i sve vas srdačno pozdravljam - zaključio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.