open-navfaktor-logo
search
Upozorenje Siriji
Erdogan: Ne može se očekivati od Turske da šuti dok je suočena sa rastućom terorističkom prijetnjom
Ne može se očekivati od Turske da šuti dok je suočena sa rastućom terorističkom prijetnjom duž njene južne granice, rekao je u utorak predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.
13.12.2022. u 19:57
get url
text

Erdogan se obratio novinarima u glavnom gradu Ankari prije nego što je otputovao u Turkmenistan na prvi trilateralni samit Turska - Azerbejdžan - Turkmenistan.

- Nije moguće očekivati od Turske da šuti o terorističkim napadima pokrenutim iz sjeverne Sirije - rekao je Erdogan bez preciziranja datuma moguće kopnene operacije preko granice u sjevernoj Siriji kako bi bila eliminirana teroristička prijetnja.

- Turska nikada neće pristati na kompromis u pogledu terorističkih napada - kazao je Erdogan, dodavši da je tražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina da poduzme korake u tom pravcu, referirajući se na nedjeljni telefonski razgovor dvojice lidera o sporazumu iz Sočija postignutom 2019. godine.

- Nažalost, suočavamo se s prijetnjom terorista, i ona je u posljednje vrijeme naglo porasla - dodao je Erdogan.

Turski predsjednik bi trebao prisustvovati prvom samitu lidera Turske, Azerbejdžana i Turkmenistana u gradu Awazi na zapadu Turkmenistana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.