open-navfaktor-logo
search
Diplomatski forum u Antaliji
Erdogan: Ne dozvoliti nacionalizam u distribuciji vakcina
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako međunarodna zajednica nije položila ispit u upravljanju razornim posljedicama pandemije COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).
18.06.2021. u 16:27
get url
text
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan

Erdogan je u obraćanju na Diplomatskom forumu u Antaliji izjavio da će poruke prijateljstva i saradnje iz tog mediteranskog grada poput valova preplaviti cijeli svijet.

“Vjerujem da će Diplomatski forum u Antaliji postati mjesto gdje kuca srce globalne diplomacije“, poručio je Erdogan.

Kritikujući međunarodnu zajednicu zbog lošeg upravljanja pandemijom COVID-19, Erdogan je kazao da je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo stotinu dana da na svoj dnevni red uvrsti tu najveću zdravstvenu krizu u historiji.

Ističući kako se ne smiju ponavljati greške iz perioda pandemije, Erdogan je kazao da je važno i spriječiti širenje nacionalizma u oblasti distribucije anticovid vakcina.

Erdogan je također kazao da je pandemija dodatno ogolila nepravde u svijetu.

Podsjetio je da je Turska u jeku pandemije poslala pomoć u vidu medicinske opreme u 158 država i 12 međunarodnih organizacija koje su iskazale potrebu te je dodao da i izbjeglice zbrinute u Turskoj imaju pristup zdravstvenim uslugama, baš kao i turski građani.

“Pogrešno je koristiti distribuciju vakcina kao ucjenu ili sredstvo političkog ili drugog pritiska. Do kraja godine planiramo završiti proces proizvodnje turske anticovid vakcine. Kada budu spremne za upotrebu, naše domaće vakcine ćemo podijeliti sa cijelim čovječanstvom“, poručio je Erdogan.

Komentirajući i rasprave o energetskim resursima u istočnom Mediteranu, Erdogan je kazao da je u rukama svih relevantnih strana da te energetske izvore iskoriste kao povod za dijalog i saradnju, a ne kao povod za konfrontacije.

Erdogan je također kazao da će se Turska u narednom periodu fokusirati na vlastiti razvoj, ali i povećati saradnju na svim geografskim područjima, od Afrike do Latinske Amerike te od Tihog okeana do Azije.​​​​​​​

Anadolu Agency (AA) je globalni komunikacijski partner Diplomatskog foruma u Antaliji koji je ugostio predsjednike država i vlada deset zemalja, 42 ministra vanjskih poslova, tri bivša predsjednika država i više od 50 predstavnika međunarodnih organizacija, akademske zajednice i bivših državnih zvaničnika.

Rasprave od globalnog značaja, uključujući Balkan, budućnost Evrope, transatlantske odnose, izbjeglice i migrante, kao i prijetnju terorizmom, detaljno će se analizirati tokom trodnevnog foruma. Također će biti održano zasjedanje o prijedlogu Turske za konferenciju o istočnom Mediteranu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.