- Naš najveći problem je to što ne možemo koristiti taj zračni prostor. Radimo na pronalaženju načina i nadamo se da ćemo brzo to riješiti - kazao je Erdogan u obraćanju parlamentarnim zastupnicima turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Erdogan je kazao da Turska neće učiniti ni korak unazad i da će primorati režim Bashara al-Assada da se povuče izvan granica deeskalacijske zone Idlib koje su utvrđene sporazumom koji je u ruskom Sočiju postignut 2018. godine.

- Mi ćemo također omogućiti Sirijcima da se vrate svojim kućama - kazao je Erdogan koji je dodao da je u Turskoj zbrinuto 3,7 miliona sirijskih izbjeglica.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. To je dvostruko veća populacija od one koju je Idlib imao prije početka rata u Siriji.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra. Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

Međutim, snage odane Assadovom režimu i njemu savezničke ruske zračne snage ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade te pokrenule i kopnenu ofanzivu u Idlibu.