open-navfaktor-logo
search
Turska
Erdogan: Nakon pokušaja puča suspendovana oko 21.000 vojnika povezanih s teroristima FETO-a
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je nakon pokušaja puča 15. jula, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO, suspendovana oko 21.000 pripadnika turske vojske.
30.08.2021. u 19:07
get url
text

Erdogan se obratio na svečanosti dodjele diploma na Univerzitetu nacionalne obrane (MSU) na Turskoj vojnoj akademiji, a prisutnima je čestitao 30. august, Dan pobjede.

Izražavajući da je pobjeda 30. augusta simbol ustrajnosti turske nacije za njezinu nezavisnost i budućnost čak i u najtežim uvjetima, kazao je kako je ovaj datum prekretnica u nacionalnoj borbi.

Osvrnuo se i na današnju svečanost te uputio čestitke svršenicima.

- Želio bih zahvaliti svim članovima našeg Univerziteta za nacionalnu obranu (MSU) na obuci tako briljantnih oficira i jačanju naše vojske. Naša zemlja je prije pet godina bila svjedokom najpodlijeg i podmuklog pokušaja državnog udara u našoj povijesti - rekao je Erdodan, podsjećajući kako je hrabri turski narod osujetio puč, te kako su brojni građani položili svoje živote kao šehidi u toj borbi.

Govoreći o borbi protv FETO-a, Erdogan je podijelio podatke o suspendovanim pripadnicima turske vojske zbog veze s teroristima FETO-a.

- Nakon pokušaja puča 15. jula, oko 21.000 pripadnika turske vojske suspendovano zbog veze s izdajničkom terorističkom bandom FETO-a. 4.723 pripadnika vojske koji su aktivno učestvovali u pokušaju puča ili bili povezani s organizacijom još uvijek su u zatvoru - rekao je Erdogan.

Dodao je da su nakon pokušaja državnog udara proveli opsežnu reformu u oružanim snagama Turske, uključujući obrazovne institucije.

Erdogan je rekao kako će oni koji ulažu napore da Tursku učine nestabilnom, nesigurnom, krhkom i otvorenom za intervencije na kraju biti razočarani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.