open-navfaktor-logo
search
"Nisu meta"
Erdogan: Najveću podršku operaciji "Izvor mira" pružaju sirijski Kurdi
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da njegova zemlja neće dozvoliti osnivanje terorističke države na sjeveru Sirije
13.10.2019. u 15:54
get url
text

 Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju da najveću podršku operaciji "Izvor mira", koju su pokrenule turske snage na sjeveru Sirije, pružaju sirijski Kurdi.

- Mete naše operacije nisu Kurdi -izjavio je turski predsjednik u Istanbulu.

Dodao je da Turska neće dozvoliti osnivanje terorističke države na sjeveru Sirije.

Kako je kazao u operaciji, koju su 9. oktobra pokrenule turske snage s ciljem eliminisanja terorističkih elemenata, ubijeno je 440 terorista, 26 je ranjeno, dok su se 24 predala turskoj vojsci.

- Dosad su izvedena 652 minobacačka i raketna napada na turske provincije Sanliurfa, Mardin, Sirnak i Gaziantep koje su ispalili teroristi YPG/PKK - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je istakao da je 18 civila, od kojih su većina djeca, ubijeno u napadima PKK-a na turske pogranične provincije, dok je 147 ljudi povrijeđeno.

Turske snage 9. oktobra pokrenule su vojnu operaciju "Izvor mira" na sjeveroistoku Sirije, odnosno u pograničnom pojasu na istočnoj obali Eufrata koji je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da je cilj operacije da se eliminacijom terorističkih elemenata osigura turska granica te spriječi uspostava terorističkog koridora. Cilj je i uspostava sigurne zone za povratak sirijskih izbjeglica i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.

Turska upozorava da teroristička organizacija PKK i njen sirijski ogranak YPG/PYD predstavljaju najveću prijetnju budućnosti Sirije, jer ugrožavaju njen teritorijalni integritet i cjelovitost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.