open-navfaktor-logo
search
Videoporuka
Erdogan na otvorenju foruma o okolišu: Turska peta u Evropi po obnovljivim izvorima energije
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je kako je Turska peta u Evropi, a 12. u svijetu kada su u pitanju izvori obnovljive energije.
20.10.2022. u 10:43
get url
text

Erdogan je to kazao u videoporuci objavljenoj na ceremoniji otvorenja Foruma o okolišu kojeg AA organizira u Istanbulu.

Turski predsjednik je na početku poruke pozdravio učesnike koji su u Istanbul došli iz svih dijelova svijeta. Poželio je da će forum bude od koristi cijelom čovječanstvu te čestitao upravi AA i svima koji su doprinijeli održavanju ovog događaja.

Erdogan je kazao kako se forum održava kako bi se iz perspektive medija tragalo za rješenjima klimatskih promjena koji su jedan od najvećih globalnih problema.

Uvjeren je kako će forum sa svih aspekata obuhvatiti pitanje klime i okoliša, uključujući medijsku odgovornost, održivi razvoj, pristup medija prirodnim katastrofama i tome slično.

- Industrijalizacija, tehnološki napredak i posljedice izazvane ljudskim djelovanjem, nažalost, ostavljaju značajna razaranja po okoliš. Svake godine su posljedice tog uništavanja sve veće i osjećamo ih. Ukoliko se na vrijeme ne poduzmu adekvatne mjere, prirodne katastrofe, zagađenost zraka, sigurnost hrane i vode, gubitak biodiverziteta doći će do tačke s koje nema povratka - upozorio je Erdogan.

Smatra kako, kao što je to slučaj i s drugim pitanjima, zemlje koje više uništavaju prirodu trebaju preuzeti veće obaveze i više doprinijeti borbi. Podsjetio je kako su okoliš i priroda dar od Boga. Vjeruje kako su svi dužni čuvati okoliš koji je zajednički životni prostor svih bića.

Podsjetio je kako je emisija stakleničkih plinova Turske ispod jedan posto, ali da je uprkos tome zaštita okoliša jedno od glavnih pitanja u zemlji.

- U tom pogledu u posljednjih 20 godina smo poduzeli historijske korake kako bismo zaštitili prirodu i okoliš u našoj zemlji - kazao je Erdogan.

Dodao je i kako su vidljivi rezultati koraka poduzeti na zaštiti okoliša, širenju obnovljive energije, upravljanju otpadom i tome slično.

- Turska je peta u Evropi kada je u pitanju obnovljiva energija, a u svijetu se popela na 12. mjesto. Taj uspjeh smo ostvarili zahvaljujući tome što smo nivo obnovljive energije podigli na 55 posto ukupne energije. Šumsko bogatstvo smo povećali na 23 miliona hektara i time postali zemlja koja je najviše u Evropi povećala šumske površine - kazao je Erdogan.

Podsjetio je kako se širom zemlje radi na osnivanju nacionalnih parkova i ostvarivanju cilja od ukupne površine nacionalnih parkova od 82 miliona kvadratnih metara u 81 provinciji.

- Kada smo dizajnirali i prvi domaći automobil "togg" da bude potpuno električni, uzeli smo u obzir i našu obavezu prema prirodi. Usvajanjem Pariskog klimatskog sporazuma prošle godine ostvarili smo značajan napredak u bori protiv klimatskih promjena. Nastavit ćemo poduzimati korake u ostvarivanju konačnog cilja u tom pogledu, odnosno nultoj emisiji 2053. godine - kazao je Erdogan.

Smatra kako i mediji, među kojima je i AA, imaju značajnu odgovornost u podizanju svijesti kada je riječ o klimatskim promjenama i okolišu.

- Anadolu Agency je nedavnim pokretanjem Platforme za okoliš postala predvodnik kada je u pitanju izvještavanje o okolišu, ne samo u našoj zemlji nego i svijetu. Vjerujem da će AA koja je 102 godine glas naše zemlje u svijetu, vidjeti skriveno kada je u pitanju okoliš i svijetu ispričati neispričano. Agenciji želim mnogo uspjeha u ovoj važnoj misiji - rekao je Erdogan koji je poželio uspjeh i u organiziranju foruma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.