open-navfaktor-logo
search
Forum mladih OIC-a
Erdogan: Muslimani moraju preuzeti odgovornost za sigurnost i budućnost čovječanstva
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako muslimani moraju preuzeti odgovornost za svoj mir i dobrobit, kao i za sigurnost i budućnost cijelog čovječanstva.
25.08.2021. u 10:11
get url
text

Erdogan se video porukom obratio na današnjoj četvrtoj generalnoj skupštini Foruma mladih Organizacije islamske saradnje.

Navodeći kako danas svjedočimo jednom od najburnijih razdoblja u historiji čovječanstva, Erdogan je rekao da sigurnosni problemi, terorističke aktivnosti i epidemije koje neprestano zauzimaju svjetsku agendu ne dopuštaju da se u potpunosti postigne željeni mir i blagostanje.

Ističući da su ti problemi, koji prijete cijelom čovječanstvu, nažalost ostavili najdublje tragove na području muslimanskog svijeta, Erdogan je nastavio:

- Muslimani koji se bore sa sukobima, migracijama, siromaštvom i bolestima na širokom geografskom području, od Sirije do Afganistana, moraju se istovremeno boriti s rastućom islamofobijom i rasizmom, posebno na Zapadu. Gotovo svaki dan čitamo vijesti o našoj braći koja su maltretirana i diskriminirana zbog svih uvjerenja, marame i odjeće, u zemljama koje su navodno kolijevka demokratije. Nije moguće da se nastavi ovaj nepravedni poredak, gdje postoje glad, rat i ekstremno siromaštvo s jedne strane, te luksuz, razvrat i iskorištavanje s druge strane.

Podsjetio je kako Turska konstantno ukazuje na globalnu nepravdu i naglašava da je "svijet veći od petice" – misleći na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

- Niko od nas ne može sebi dozvoliti taj luksuz da samo gleda ovaj poredak. Muslimani moraju preuzeti odgovornost za svoj mir i dobrobit, kao i za sigurnost i budućnost cijelog čovječanstva, te pojačati svoj glas pred nepravdama kojima svjedoče - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.