Mevlud

Erdogan: Muslimani moraju njegovati iskrenost, odanost, poštovanje, uzor tražiti u poslaniku Muhammedu a.s.

Objavljeno: 08.11.2019. u 18:19

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izrazio nadu da ovaj posebni događaj u životu muslimana bude prilika za njihovo duhovno buđenje

Izrazio je nadu da ovaj posebni događaj u životu muslimana bude prilika za njihovo duhovno buđenje

FOTO: Anadolija

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da muslimani trebaju njegovati vrijednosti kao što su iskrenost, odanost, svijest o povjerenju, ljubav i poštovanje.

- Ako danas želimo izgraditi društvo povjerenja, moramo u naše živote unijeti vrijednosti kao što su iskrenost, odanost, svijest o povjerenju, ljubav, poštovanje i milosrđe, kao što je to radio i poslanik Muhammed - kazao je Erdogan u obraćanju u Istanbulu povodom obilježavanja dana rođenja poslanika Muhammeda a.s.

Izrazio je nadu da ovaj posebni događaj u životu muslimana bude prilika za njihovo duhovno buđenje.

Istakao je da je danas islamska civilizacija suočena sa svojevrsnim kulturocidom.

- Islamska civilizacija suočena je sa svojevrsnim kulturocidom, s jedne strane, s napadima krda ubica poput ISIS-a, Boko Harama, Ash-Shababa, FETO-a, PKK-a, YPG-a, te, s druge strane, s neznanjem i međusobnih podjelama - poručio je Erdogan.

Poželio je mnogo sreće pripadnicima turske vojske i Sirijske nacionalne vojske koji se bore protiv terorista u Siriji.

Posljednji Božiji poslanik Muhammed, rođen je u ponedjeljak, 12. rebiu'l-evvela, trećeg mjeseca muslimanskog kalendara, 571. godine po Isau. Ove godine 12. rebi`u-l-evvel pada, u subotu, 9. novembra.

Muslimani dan rođenja Muhammeda obilježavaju učenjem mevluda. Sam termin mevlud označava rođenje, ali je vremenom njegovo značenje znatno prošireno, te se svaka vjerska manifestacija na kojoj se okupi veliki broj muslimana naziva mevludom.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije