open-navfaktor-logo
search
U posjeti Azerbejdžanu
Erdogan: Moguća nova stranica u odnosima Turske i Armenije
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da je moguća nova stranica u odnosima Turske i Armenije ukoliko ta zemlja pozitivnim koracima učestvuje u platformi šest zemalja.
11.12.2020. u 12:04
get url
text

Erdogan je u okviru posjete Azerbejdžanu odgovarao na pitanja novinara, a tom prilikom je rekao kako boravi u historijskoj posjeti toj zemlji.

- Pobjeda u Karabahu je historijska prekretnica u odnosima Turske i Azerbejdžana. Načelo 'jedna nacija, dvije države' osnovna je filozofija naše solidarnosti s Azerbajdžanom. Ovo jedinstvo i solidarnost okrunjeni su oslobađanjem Karabaha - rekao je Erdogan. 

Nova stranica u historiji Kavkaza

Dodao je kako je pobjedom u Karabahu otvorena i nova stranica u historiji Kavkaza te kako vjeruje da će se historija regije oblikovati u novom smjeru.

- Platforma šest zemalja na kojoj radimo je inicijativa koja će svakom ponuditi win-win mogućnosti. Ukoliko Armenija pozitivnim koracima učestvuje u platformi šest zemalja, moguća je nova stranica u odnosima Turske i Armenije. Ako se rode nove mogućnosti, nesumnjivo je da će se tu korist Armenije znatno povećati. Od toga će najviše dobiti Armenija - poručio je Erdogan. 

Ističući da je tokom njegove posjete Azerbajdžanu razgovarano i o bilateralnim odnosima te potpisano pet sporazuma, Erdogan je naglasio da će nastaviti razvijati odnose na svim poljima.

Dodao je kako je potpisan i protokol koji se odnosi na ranije potpisani sporazum između dvije zemlje, prema kojem će stanovnici Turske i Azerbejdžana međusobna putovanja obavljati ličnom kartom, bez potrebe pasoša, po sličnom sistem koji je na snazi između Turske i Turske Republike Sjeverni Kipar (KKTC). 

Macron je politički početnik

Erdogan je govorio i o Macronovim stavovima i koracima u kontekstu Azerbejdžana te poručio kako je azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev svojim stavom pomrsio Macronove račune. 

- Naravno na čiju će to biti štetu? Na štetu Francuske. Zašto? Kroz sve dosadašnje korake, kroz razne sporazume, Macron će možda prekinuti odnose Francuske i Azerbejdžana. To je političko neiskustvo, primjer neiskustva u politici. Macron je politički početnik. U svim ispitivanjima javnog mnijenja "on je sebe već srušio" - rekao je Erdogan. 

Biden me dobro poznaje

Odgovarao je i na pitanja o odnosima s Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Istakao je kako u periodu Trumpove administracije nije bilo problema u komunikaciji njegove zemlje s Amerikom, naprotiv na brojnim poljima napravljeno je niz pozitivnih koraka. 

Podsjetio je kako je osam godina imao priliku raditi i s bivšim predsjednikom Brackom Obamom te podsjetio kako je Obama rekao: "Erdogan je jedan od mojih pet najvažnijih prijatelja na svijetu".

- Demokrati trenutno preuzimaju posao. Šta se to desilo pa se odlučilo ići na uvođenje sankcija CAATSA Turskoj? Kada je riječ o Bidenu, to je čovjek koji me posjetio u mom domu kada sam bio bolestan. Više puta sam s njim imao sastanak u SAD-u. Veoma dobro me poznaje. Ja njega također dobro poznajem, ali imao je jednu izjavu na koju nisam želio ni odgovoriti - rekao je Erdogan, istaknuvši kako će biti najbolje sačekati primopredaju u Americi, nakon čega će biti sve jasnije. 

Erdogan je govorio i o COVID-19 vakcini te poručio da će primiti vakcinu kada počne vakcinacija.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.