open-navfaktor-logo
search
Kritikovao Grčku
Erdogan: Mjere na granicama ostaju do ispunjenja očekivanja Turske
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Turska nastaviti s aktuelnim mjerama na granicama sve dok konkretno ne budu ispunjena sva njena očekivanja, uključujući otvaranje poglavlja o slobodnom kretanju, revidiranju carinske unije i finansijske pomoći.
11.03.2020. u 11:03
get url
text

Erdogan je danas govorio na redovnom sastanku zastupnika u parlamentu u ime Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, a tom prilikom osvrnuo se na aktuelna dešavanja. U fokusu Erdoganovog obraćanja bila je aktuelna situacija oko azilanata te situacija u Idlibu. Poručio je kako je Turska dogovorila privremeno primirje i ostale sporazume, jer je željela održivo rješenje za krizu u Idlibu.

- Dogovorili smo privremeni prekid vatre i ostale sporazume kako bi pronašli, za sve strane, razumno, izvodljivo i održivo rješenje za krizu u Idlibu, a ne zbog toga što nemamo snage za borbu protiv režima i terorističkih organizacija - poručio je Erdogan, te dodao:

"Pridržavat ćemo se obećanja koje smo dali, sve dok režim i milicije koje ga podržavaju pokažu istu osjetljivost, ali ako oni ne budu ispunili svoja obećanja nećemo se suzdržavati da naš odgovor bude još žešći nego je to bilo prošlog puta."

Iznio je kritike na račun Grčke zbog postupanja prema azilantima na granici te zemlje, poručivši kako su takva nečovječna postupanja barbarizam.

- Nevine ljude, koji nemaju drugog cilja osim spasiti svoj život i osigurati djeci bolju budućnost, izlagati nečovječnim postupanjima poput otvaranja vatre, bacanja suzavaca i poljevanja vrelom vodom, barbarizam je u pravom smislu te riječi - poručio je Erdogan, naglasivši da "između onoga što su činili nacisti i onoga što vidimo na grčkoj granici nema nikakve razlike". 

Erdogan je dodao kao "mjere na granicama ostaju do ispunjenja očekivanja Turske, otvaranja poglavlja, revidiranja carinske unije i finansijske pomoći".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.