open-navfaktor-logo
search
Od 1. januara
Erdogan: Minimalna plaća u Turskoj povećana za 50 posto i neće biti oporezivana
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan saopćio je da se minimalna plaća u toj zemlji od prvog januara povećava na 4.250 lira (275 dolara), što je povećanje od 50 posto u odnosu na minimalnu plaću ove godine, javlja Anadolija.
16.12.2021. u 15:08
get url
text
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

Minimalna plaća tako je dostigla rekordni nivo u Turskoj u posljednjih 50 godina, a dohodak radnika se dodatno povećava ako su u braku i na osnovu broja djece koju imaju.

- Vjerujem da smo ovim povećanjem minimalne plaće pokazali da smo odlučni da zaštitimo naše radnike naspram povećanja cijena. Od Nove godine ukidamo i poreze na dobit i taksu na minimalne plaće - kazao je Erdogan.

Naglasivši da Turska ima vlastitu valutu i da je ona turska lira, Erdogan je kazao da ta zemlja neće dozvoliti da joj se ta valuta ugrozi.

- Turska je odlučna u najkraćem periodu okončati neizvjesnosti proizašle iz promjena u deviznom tečaju i zbog rasta cijena - poručio je Erdogan.

Erdogan je također kazao da, uporedo s historijski visokim povećanjem minimalne plaće, Turska u istom kontekstu za 450 lira smanjuje i teret poslodavcima.

- Uvjeren sam da će nove mjere biti važan iskorak u poboljšanju klime stabilnosti i sigurnosti u Turskoj - kazao je Erdogan.

Ističući kako će narod i rukovodstvo Turske odlučivati o sudbini i budućnosti te zemlje, Erdogan je poručio da njenu budućnost ne mogu određivati kamatni i tečajni špekulanti, niti zakleti neprijatelji Turske iznutra i izvana, niti šačica ambicioznih pohlepnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.