open-navfaktor-logo
search
Godina himne
Erdogan: "Marš nezavisnosti" i naš narod su inspiracija svim ugnjetavanim koji se bore za slobodu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako "Marš nezavisnosti" i turski narod predstavljaju inspiraciju svim ugnjetavanim koji se bore za slobodu.
11.03.2021. u 20:55
get url
text

Erdogan se obratio večeras učesnicima ceremonije koja je u Narodnom kongresnom i kulturnom centru Bastepe u Ankari održana povodom jubilarne 100. godišnjice usvajanja turske nacionalne himne "Marš nezavisnosti", a odata je i posebna počast njenom autoru Mehmetu Akifu Ersoyu.

Ističući kako poezija zauzima posebno mjesto u turskoj kulturi i kako stotinama godina očuvani epovi imaju važno mjesto u formiranju turskog nacionalnog karaktera, Erdogan je kazao kako Anadoliju krasi plodno tlo koje pjesnike čini sultanima, a sultane pjesnicima.

Odajući počast autoru "Marša nezavisnosti", Erdogan je kazao kako se Ersoy svojim djelima, propovijedima, borbenošću i likom ustoličio u srcima turskog naroda.

- Mehmet Akif je čovjek, spomenik koji je svojim djelima, životom i stavom zaslužio titulu pjesnika nezavisnosti - naglasio je Erdogan.

On je dalje kazao kako je Ersoy, pored primjernog života, iza sebe ostavio i "Marš nezavisnost" koji je nacionalna himna i štivo koje uživa nacionalni konsenzus.

Naglasivši da su zaboravljeni svi oni koji su omalovažavali Ersoya u prošlosti i nazivali ga lokalnim propovjednikom, Erdogan je istakao kako se turski narod svog pjesnika sjeća uz dužno poštovanje i zahvalnost.

- Niko ko slobodno živi na ovoj teritoriji, jede hljeb ove zemlje i diše njen zrak, ne može imati problem s "Maršom nezavisnost" - poručio je Erdogan.

On je kazao kako Turska, njen narod i nacionalna himna predstavljaju inspiraciju svim ugnjetavanim narodima koji se bore za slobodu.

- Himna nezavisnosti je naš zajednički imenilac. Ona pripada cijeloj naciji od 84 miliona, svim Turcima, Kurdima, Čerkezima, Arapima, alevijama, sunitima, Lazima - kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan također je poručio kako ta zemlja predstavlja krov svih njenih građana, a kako je nacionalna himna njihova zakletva.

- Ova teritorija, na čijem svakom pedlju su šehidi polagali živote, naša je domovina. Nemamo drugog izbora nego da čuvamo domovinu i međusobno se volimo u ime Allaha i za njegovu milost - poručio je Erdogan.

Erdogan je kazao kako različitosti koje baštini Turska predstavljaju njeno bogatstvo, a kako se ne smije dozvoliti da razlike među građanima postanu prepreka njihovom bratstvu.

- Kao predsjednik Republike sam uvjeren da 2021. godinu, proglašenu Godinom himne nezavisnosti, trebamo iskoristiti kao historijsku priliku - rekao je Erdogan.

Ukazujući na historijsku činjenicu da su i pri malim udarcima brisane i nestajale granice koje su imperijalisti crtali za stolovima, Erdogan je kazao kako se od vihora zavjera nisu uspjeli spasiti zajednice koje u borbi za opstanak nisu pridavale važnost zajedničkoj sudbini, već samo zajedničkim interesima.

- Sve pokušaje napada na naš opstanaka kao Turske i nacije smo uspješno odbili. Osujetili smo i sve pokušaje razdvajanja naših ljudi po etničkim, vjerskim i drugim identitetima. Nismo dozvolili uspjeh podlom PKK-au koji već 40 godina pokušava okrenuti brata protiv brata. Nismo dozvolili ni puštanje korijena ISIS-a koji je u jednom momentu došao do naših granica. Isto tako smo u noći 15. jula 2016. godine suzili naše redove i ulice i trgove učinili tijesnim i neprohodnim za terorističku organizaciju FETO, podlace i izdajnike koji su pokušali da okupiraju našu zemlju. Dali smo živote, žrtvovali smo i najvoljeniju djecu, ali nikada nismo dozvolili da prljave ruke dodirnu njedra naših svetinja. Nismo dopustili da ezani utihnu sa naših minareta, niti da sa jarbola bude skinut simbol naše nezavisnosti, naša zastava, polumjesec i zvijezda. Uz Božju pomoć ćemo s istim uvjerenjima i odlučnošću nastaviti koračati ka ostvarenju naših ciljeva - poručio je Erdogan.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.