open-navfaktor-logo
search
Generalna skupština
Erdogan: Kakva je uloga i smisao UN-a ako ne uspijeva provoditi vlastite rezolucije protiv Izraela
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je pozvao zemlje članice UN-a da podrže napore Turske u uspostavi sigurnosti u Idlibu kako bi se izbjegle masovne migracije i masakri
24.09.2019. u 18:06
get url
text

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je upozorio da međunarodna zajednica gubi sposobnost pronalaženja trajnih rješenja za izazove poput terorizma, gladi, bijede i klimatskih promjena.

- Ne možemo sudbinu čovječanstva prepustiti nekolicini zemalja. Još jednom naglašavam da je svijet veći od pet - rekao je Erdogan u obraćanju na 74. Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, aludirajući na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

- Moramo odmah provesti temeljite reforme u Vijeću sigurnosti UN-a u skladu s pravdom i jednakošću - dodao je.

Pozvao je zemlje članice UN-a da podrže napore Turske u uspostavi sigurnosti u Idlibu kako bi se izbjegle masovne migracije i masakri.

- Turska je najvelikodušnija zemlja u pogledu humanitarne pomoći, domaćin je najvećem broju raseljenih ljudi na globalnom nivou. Turska je također u 2019. godini spasila 32.000 ilegalnih migranata od utapanja u moru. Mislimo da bi mogla biti organizirana donatorska konferencija pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda kako bi se podržao povratak u sigurna područja u Siriji - kazao je Erdogan.

Istakao je kako je svijet brzo zaboravio trogodišnjeg dječaka Aylana Kurdija, čije je beživotno tijelo početkom septembra 2015. godine pronađeno na turskoj obali Sredozemnog mora.

- Svijet je brzo zaboravio malog Aylana. Ne zaboravite da vam se jednog dana može dogoditi isto - rekao je turski predsjednik te upozorio i na probleme i nasilje u Palestini.

- Prevladava nepravda u Palestini. Slike nevine žene koju su na ulici ubili izraelski vojnici mora probuditi svačiju savjest. Kakva je uloga i smisao UN-a ako ne uspijeva provoditi vlastite rezolucije protiv Izraela. Rješenje je uspostava nezavisne Palestine s granicama iz 1967. godine sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom - kazao je Erdogan.

Poručio je također da bi nuklearna energija trebala biti zabranjena svima ili dozvoljena svima.

Pozvao je da UN da 15. mart, kada je izveden napad u džamiji u Christchurchu, proglasi "Međunarodnim danom solidarnosti protiv islamofobije" te je svoje obraćanje zaključio porukom "sloboda, mir, prosperitet, pravda, mirna i sigurna budućnost za sve".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.