open-navfaktor-logo
search
Posjete
Erdogan: Jačanje tursko-kineskih odnosa važno je i za globalnu stabilnost
Po završetku službene posjete Japanu, turski predsjednik Erdogan jutros je doputovao u zvaničnu posjetu Kini
02.07.2019. u 10:16
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je nastavak dobrih bilateralnih odnosa Turske i Kine izuzetno važan za dobrobit naroda obje zemlje, ali i za međunarodnu stabilnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Po završetku službene posjete Japanu, turski predsjednik Erdogan jutros je doputovao u zvaničnu posjetu Kini.

Erdogan u posjeti Pekingu predvodi brojnu tursku delegaciju u kojoj su i njegova supruga Emine Erdogan, šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, turski ministar trezora i finansija Berat Albayrak, ministar turizma Mehmet Nuri Ersoy, ministar odbrane Hulusi Akar, ministrica trgovine Ruhsar Pekcan, šef Turske obavještajne službe (MIT) Hakan Fidan, zamjenik predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja Cevdet Yilmaz, šef Ureda za komunikacije pri predsjednikovom kabinetu Fahretin Altun i glasnogovornik kabineta Ibrahim Kalin.

Erdogan će se sastati s kineskim kolegom Xi Jinpingom u Velikoj narodnoj dvorani u Pekingu. U izjavi za kinesku novinsku agenciju Xinhua, Erdogan je sinoć kazao kako podržava pristup kineskog kolege Xija o inicijativi za razvoj trgovinskih i političkih veza i infrastruktura, ali i jačanju kulturnih i međuljudskih odnosa.

-Djelujemo u skladu s uvjerenjem da dalji razvoj kinesko-turskih odnosa ima bilateralne i regionalne benefite, ali da može doprinijeti i globalnom miru, stabilnosti i prosperitetu - kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da će ekonomija, trgovina, turizam, investicije, sigurnost, odbrana i borba protiv terorizma biti glavne teme tokom njegovih susreta u Kini.

-Turska je među prvim podržala kinesku Inicijativu jednog pojasa i jednog puta. Ona je kompatibilna s našom inicijativom. To nam otvara mogućnosti saradnje na širem geografskom području, uključujući Centralnu Aziju i Afriku - kazao je Erdogan.

Ističući kako Turska i Kina imaju jasnu agendu bilateralne saradnje, Erdogan je izrazio uvjerenje da će i ova posjeta Pekingu doprinijeti jačanju veza između Ankare i Pekinga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.