open-navfaktor-logo
search
Ogroman uspjeh
Erdogan: Izvoz Turske u oblasti odbrambene industrije i zrakoplovstva premašio tri milijarde dolara
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u obraćanju na svečanom otvorenju 15. izdanja Međunarodnog sajma odbrambene industrije (IDEF) istakao je da je Turska u protekle dvije decenije ostvarila ogroman uspjeh i napredak u oblasti odbrambene industrije.
17.08.2021. u 15:28
get url
text

- Turska je u posljednjih 19 godina napravila revoluciju u odbrambenoj industriji, baš kao i u mnogim drugim oblastima - istakao je Erdogan.

Naglasio je također da je Turska posljednjih godina u ogromnoj mjeri smanjila zavisnost o vanjskoj odbrambenoj industriji.

- Ovisnost turske odbrambene industrije od uvoznih elemenata smanjena je sa 80 na 20 posto. Turska je danas među tri-četiri vodeće zemlje u svijetu u dizajnu, proizvodnji i prodaji naoružanih bespilotnih letjelica koje su već dokazale svoj uspjeh na tom polju - rekao je Erdogan te dodao:

- Naš izvoz u oblasti odbrane i zrakoplovstva, koji prije nije dostizao ni 250 miliona dolara, premašio je granicu od tri milijarde dolara.

Napomenuo je da će Turska i narednih godina nastaviti sa velikim projektima u oblasti odbrambene industrije.

- Turska je posebno fokusirana na odbrambenu industriju kako bi prevladala poteškoće koje su uzrokovali globalni dobavljači, kao i prikriveni ili otvoreni embargo - pojasnio je turski predsjednik.

Kako je kazao, Međunarodni sajam odbrambene industrije u Istanbulu postao je jedan od najvećih sajmova takve vrste u svijetu.

- Sporazumi koji budu potpisani na sajmu u Istanbulu pokazatelji su da je naš sajam već sada zauzeo globalnu poziciju u oblasti odbrambene industrije - istakao je.

Naveo je da je Turska država koja sa zadovoljstvom dijeli sa svojim prijateljima sva postignuća i sposobnosti koje je razvila u oblasti odbrambene industrije.

- Mislimo da izgradnja atmosfere mira, stabilnosti i povjerenja u našem regionu i svijetu ovisi o uspostavljanju pravedne ravnoteže u odbrambenoj industriji - kazao je Erdogan.

IDEF 2021, jedan od najvećih događaja u svijetu u odbrambenoj industriji, otvoren je u utorak u Istanbulu. Na sajmu su predstavljani najnoviji vojni proizvodi i oprema iz Turske i svijeta. Četverodnevni događaj održava se pod pokroviteljstvom ureda turskog predsjednika, a domaćin i organizator su Ministarstvo odbrane Turske i Fondacija Oružanih snaga Turske.

Na sajmu u Istanbulu učestvuje 536 domaćih i 700 stranih kompanija. Očekuje se da će događaju prisustvovati i 97 visokopozicioniranih zvaničnika iz cijelog svijeta - 31 ministar vlade, 33 načelnika vojske i 33 generala kopnene vojske.

Prošle godine događaj je privukao više od 1.000 učesnika i oko 76.000 profesionalaca iz 71 države. Sajam u 2021. godini bio je planiran u maju, ali je odgođen zbog mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Na sajmu će također biti održani paneli o nizu tema kao što su istraživanje svemira, buduće tehnologije i digitalna transformacija. Očekuje se da će tokom ovog događaja biti održano nekoliko ceremonija potpisivanja sporazuma o saradnji.

Događaj prikazuje široku paletu obrambenih proizvoda i opreme u različitim područjima, uključujući kopnena vozila, bespilotne letjelice, oružje, simulatore, radare, sonare, rješenja za mornaričke platforme, zrakoplovne sisteme, rakete, logistička vozila, opremu za opskrbu i sigurnost sistema.

Međunarodni sajam odbrambene industrije (IDEF) prvi put je organizovan 1993. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.