Erdogan je odgovarao na pitanja novinara u avionu po povratku s afričke turneje u okviru koje je boravio u posjeti Demokratskoj Republici Kongo i Senegalu. Treća Erdoganova stanica trebala je biti Gvineja Bisau, no posjeta je odgođena zbog današnjeg online samita lidera zemalja članica NATO-a, kojem će prisustvovati i Erdogan.

Predsjednik Turske je najavio nastavak diplomatskih napora i telefonskih razgovora s ruskim predsjednikom Putinom, izrazivši nadu u napredak na putu rješavanja tenzija s Ukrajinom.

- Imamo političke, vojne i ekonomske veze i s Ukrajinom. Tako da ne možemo odustati ni od njih. S druge strane, ne možemo odustati ni od Rusije jer imamo uznapredovale odnose u ovom trenutku. Cilj nam je da učinimo takve korake s kojima ćemo riješiti ovo pitanje, a da ne odustanemo ni od jedne od njih - pojasnio je Erdogan.

Govoreći o aktuelnoj rusko-ukrajinskoj krizi, Erdogan je podsjetio da je jučer obavio telefonski razgovor s ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim, te da mu je tom prenio važnost koju Turska pridaje teritorijalnom integritetu Ukrajine.

- Naglasio sam da ne prihvatamo i nećemo prihvatiti bilo kakvu inicijativu koja očito krši sporazume iz Minska. Rekao sam da smo spremni uraditi svoj dio posla da se kriza riješi diplomatijom i dijalogom prije nego što dalje eskalira - poručio je Erdogan.

Dodao je kako će se narednih dana konsultovati s NATO saveznicima o trenutnoj situaciji koja prijeti sigurnosti i stabilnosti Crnog mora, a o ovim pitanjima će govora biti o tokom današnjeg Samita čelnika NATO-a putem video konferencije.

Na pitanje očekivanjima od Samita čelnika NATO-a, Erdogan je rekao kako u ovom trenutku nema ozbiljnih susreta s Rusijom na nivou lidera.

- Macron je otišao u Moskvu, stanje je evidentno. Scholz je došao za njim, isto tako. Za Bidena je rečeno da su razgovarali, no ne vidimo rezultate. Ako posmatramo događaj na državnom ili institucionalnom nivou, u ovom trenutku ostaje samo NATO. Ovim videokonferencijskim samitom, NATO mora odrediti svoj stav i učiniti što je potrebno. Kao što znate, do sada se nismo suočili s ozbiljnom situacijom kao što je slanje vojnika u Ukrajinu. Svi samo pričaju, niko ništa ne radi - rekao je Erdogan.

Erdogan se na kraju kratko dotakao Armenije, poručivši da ako ta zemlja bude odlučna da nastavi proces započet sa specijalnim predstavnicima, ni Turska neće zatvarati svoja vrata.