open-navfaktor-logo
search
Turska
Erdogan: Inspirisani Mevlanom pružamo ruku pomoći svakom čovjeku
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, u povodu godišnjice smrti sufijskog pjesnika i mislioca Mevlane Dželaludina Rumija, poručio kako inspirisani njime danas pružaju ruku pomoći svakom čovjeku, bez obzira na njihov jezik, rasu ili vjeru.
17.12.2020. u 14:49
get url
text

Erdogan je uputio poruku povodom 747. godišnjice smrti Mevlane Dželaluddin Rumija, sufijskog pjesnika koji je živio je u 13. vijeku i koji se smatra jednim od najvećih sufijskih pjesnika i filozofa na svijetu. Erdogan je kazao kako je Mevlana jedan od duhovnih arhitekata Anadolije, veliki sufija, mislilac i islamski učenjak.

Podsjećajući na njegove riječi o tome kako postoji mnogo načina da se dođe do Allaha, a Mevlana je, kako je to i sam govorio, za to odabrao ljubav, te je svoje riječi izgovarao s ljubavlju. 

- Kao narod zahvaljujemo Bogu što posjeduje tako bogato duhovno blago koje je prošlo kroz stoljeća. S druge strane, kada pogledamo svo siromaštvo, bijedu, neznanje i sukobe u svijetu, vidimo koliko su današnjim ljudima potrebne Rumijeve poruke mira i ljubavi - poručio je Erdogan. 

Erdogan je naglasio kako će nastaviti nositi baklju ljubavi i mudrosti koju je zapalio Mevlana, unatoč hajducima moderne ere koji ne znaju ništa osim ubijati.

- Inspiracijom koju crpimo od hazreti Mevlane pružamo ruku pomoći svim ljudima bez obzira na njihov jezik, rasu ili vjeru - zaključio je Erdogan. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.