open-navfaktor-logo
search
Među vodećim u svijetu
Erdogan: Imamo odbrambenu industriju koja je realizovala blizu 700 projekata
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak u Ankari kako turska odbrambena industrija značajno raste, te kako je sedam turskih kompanija među prvih 100 u svijetu, od kojih je pet na listu ušlo samo u posljednjih pet godina. 
12.11.2020. u 18:15
get url
text
Recep Tayyip Erdogan

Erdogan je govorio na ceremoniji predstavljanja novih sistema i otvorenju novih fabrika kompanije ASELAN u Ankari, koja radi na unapređenju opreme i naoružanja Turskih oružanih snaga. 

ASELAN je jedna od vodećih svjetskih kompanija u oblasti Sistema za daljinsko upravljanje oružjem. 

- Imamo odbrambenu industriju koja je dosad realizovala blizu 700 projekata. Industrija koja je 2002. godine iza sebe imala svega 62 projekata danas je relizovala blizu 700 - rekao je Erdogan. 

Dodao je kako njegova zemlja povećava broj kompanija na listi prvih 100 najvećih kompanija u oblasti odbrambene industrije. 

- Među prvih 100 svjetskih kompanija odbrambene industrije je sedam turskih, od toga pet je ušlo u posljednjih pet godina - poručio je Erdogan. 

Prema riječima Erdogana, Turska je postala zemlja koja samostalno prevazilazi izazove koje postavljaju globalni dobavljači. 

Podvukao je kako Turska u oblasti odbambene industrije ne želi i neće nabavljati iz inostranstva ništa što možemo proizvesti sama. 

- Karakalov sisitem za procjenu i slušanje visokih frekvencija, koji će nam pružiti veliku snagu u elektronskom ratovanju, sada je spreman za upotrebu - otkrio je Erdogan, te kazao: 

- Turska je danas zemlja koja uspijeva prevazići sve poteškoće koje joj nameću globalni dobavljači kao i svaki tajni i otvoreni embargo. 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.