open-navfaktor-logo
search
Telefonski dogovor
Erdogan i Trump potvrdili sastanak u Washingtonu 13. novembra
Erdogan i Trump su također razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, saopšteno je iz Ureda turskog predsjednika
06.11.2019. u 22:09
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom s američkim kolegom Donaldom Trumpom, prilikom čega su potvrdili susret u Washingtonu 13. novembra.

Erdogan i Trump su također razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, saopšteno je iz Ureda turskog predsjednika.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) napisao je na Twitteru da je obavio "dobar razgovor" s turskim kolegom.

-Upravo sam imao jako dobar razgovor s turskim predsjednikom Erdoganom. Obavijestio me je da su zarobili brojne borce ISIS-a za koje se izvještavalo da su pobjegli tokom sukoba, uključujući suprugu i sestru terorističkog ubice al-Bagdadija - napisao je Trump, misleći na nedavno ubijenog lidera terorističke organizacije ISIS Abu Bakra al-Baghdadija.

Bivši vođa ISIS-a Al-Baghdadi neutraliziran je u operaciji koju su američke specijalne snage krajem oktobra izvele na periferiji sirijske provincije Idlib.

Turska je u srijedu potvrdila da su njene snage sigurnosti uhapsile suprugu i sestru al-Baghdadija.

Trump je dodao da se "raduje" susretu s turskim predsjednikom iduće srijede, 13. novembra u Bijeloj kući.

Ankara je 17. oktobra s Washingtonom postigla dogovor o pauziranju operacije “Izvor mira” na period od 120 sati kako bi se dalo vrijeme teroristima YPG/PKK-a da se povuku iz pograničnog pojasa na sjeveroistoku Sirije.

Turske oružane snage su 9. oktobra pokrenule operaciju “Izvor mira“ protiv terorističke organizacije YPG/PKK na istočnoj obali Eufrata kako bi osigurali državnu granicu Turske i u pograničnom pojasu Sirije uspostavili sigurnu zonu za dobrovoljni povratak izbjeglica. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.